Προανακριτική: Αίτηση για ακυρότητα κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Αίτηση για ακυρότητα κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Το χαρτί των ακυροτήτων «παίζει» ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Προτού υποβληθούν τα σχετικά πορίσματα προς την Ολομέλεια της Βουλής, κατέθεσε αίτηση η οποία απευθύνεται προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με την οποία ζητεί την κήρυξη ακυροτήτων και την άρση των αμφισβητήσεων (κατά άρθρο 244 παρ. 5 Κ.Π.Δ.) που – όπως υποστηρίζει- έλαβαν χώρα κατά την διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση που αποφασίστηκε σε βάρος του.

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης εκτιμά ότι η διαδικασία είναι άκυρη, διότι θεωρεί παράνομη την εξαίρεση των κκ Πολάκη και Τζανακόπουλου από την επιτροπή καθώς επίσης διότι δεν προσδιορίστηκαν οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε και κλήθηκε για εξηγήσεις. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι δεν του δόθηκε αρκετός χρόνος για τη μελέτη της δικογραφίας ενώ καταγγέλλει ως παράνομη την μη εξέταση «ουσιωδών» μαρτύρων όπως και του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Καταλήγει, δε, στο συμπέρασμα ότι η δίωξή του είναι πολιτική και όχι ποινική.

Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας έχει διαβιβάσει την αίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου στους εισηγητές των κομμάτων, για το τυπικό της υπόθεσης, και για να λάβουν θέση, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει όπως έχει συμφωνηθεί, καθώς η πλειοψηφία κατατείνει στο ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχει υπερκείμενο όργανο και πως οι αιτήσεις ακυρότητας που κατατέθηκαν σήμερα, έχουν κριθεί το προηγούμενο διάστημα από την ίδια την επιτροπή και θα κριθούν στη συνέχεια από το δικαστικό συμβούλιο. Σε αυτή την κατεύθυνση τα κόμματα θα πρέπει μέχρι το βράδυ της 14ης Ιουλίου να παραδώσουν στη Γραμματεία της ειδικής επιτροπής τις πορισματικές τους θέσεις. Την 15η Ιουλίου η ειδική επιτροπή θα συνεδριάσει στις 11.30 το πρωί, προκειμένου να επικυρώσει το ένα και μοναδικό κείμενο που θα συμπεριλάβει τις πορισματικές θέσεις των κομμάτων, το πόρισμα της επιτροπής δηλαδή, και να το παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής για να ορίσει συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ των άλλων λόγων ακυρότητας που προβάλλονται είναι και οι εξής:

α) Παράνομη η εξαίρεση από την Επιτροπή των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλου και Πολάκη.

β) Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων στην Επιτροπή χωρίς να προσδιορίζονται έστω και στοιχειωδώς οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε και κλήθηκε για εξηγήσεις, γεγονός που αντίκειται και στην Ευρωπαϊκή και στην Ελληνική νομοθεσία και παραβιάζει τα υπερασπιστικά του δικαιώματα.

γ) Μη παροχή εύλογου χρόνου για μελέτη της δικογραφίας διακοσίων τριανταπέντε χιλιάδων σελίδων προκειμένου να μπορεί εγκαίρως και αποτελεσματικά να μελετήσει την δικογραφία και να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.

δ) Κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων χωρίς η Επιτροπή προηγουμένως να συλλέξει το απαραίτητο ανακριτικό υλικό, όπως ορίζει ο νόμος, στερώντας έτσι απ’ αυτόν θεμελιώδη υπερασπιστικό του δικαίωμα. Θα έπρεπε πρώτα να συλλέξει όλο το αποδεικτικό υλικό και μετά να κληθεί ο Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων.

ε) Παράνομη μη κλήση για εξέταση ουσιωδών μαρτύρων και του μηνυτή Αντώνη Σαμαρά για να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Επιτροπή.

Οι ανωτέρω σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις της πλειοψηφίας της Επιτροπής, αποκαλύπτει ότι η δίωξη είναι πολιτική και όχι ποινική.