Αίτημα της Χ. Κεφαλίδου για κατάθεση εγγράφου του Υπ. Πολιτισμού για το Silo του ΟΛΠ

Αίτημα της Χ. Κεφαλίδου για κατάθεση εγγράφου του Υπ. Πολιτισμού για το Silo του ΟΛΠ

Την κοινοποίηση του εγγράφου που απέστειλε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλή, ζήτησε μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) η βουλευτής ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Κονιόρδου και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλή, τη χορήγηση του πλήρους εγγράφου, βάσει του οποίου η κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη αιτήθηκε στον Υπουργό Ναυτιλίας την ανάκληση παραχώρησης του συγκροτήματος του κτιρίου Silo του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, προκειμένου το Υπουργείο να στεγάσει Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

«Για να μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το κρίσιμο αυτό θέμα που σχετίζεται με τη μεγάλη επένδυση που πραγματοποιείται στο Λιμάνι του Πειραιά πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας το σχετικό έγγραφο. Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες αργά το Υπουργείο Πολιτισμού σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις τεράστιες αντιδράσεις που υπήρξαν, δεν έκανε καμία αναφορά στο επίμαχο έγγραφο. Με απλά λόγια '…και για το φονικό δεν κάναμε κουβέντα'. Όλα στο φως!», τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ΑΚΕ:

«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα (Καθημερινή 10.05.2017) η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απέστειλε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έγγραφο (με ημερ. 13.04.2017) σχετικά με την 'ανάκληση της παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης του συγκροτήματος του κτιρίου “Silo”' του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ώστε στη συνέχεια να στεγάσει το Υπουργείο Πολιτισμού δημόσιο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Επιπρόσθετα, νέα δημοσιεύματα (Καθημερινή 11.05.2017), αναφέρουν ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές ουδέποτε συμφωνήθηκε η χρήση συγκεκριμένου κτιρίου του ΟΛΠ ως μουσείου.

Παράλληλα, σε δελτίο Τύπου (ημερ. 10.05.2017) που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν γίνεται καμία μνεία στο επίμαχο έγγραφο, ενώ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του ίδιου Υπουργείου δεν έχει αναρτηθεί με σχετικό ΑΔΑ, όπως θα ήταν θεμιτό για λόγους διαφάνειας.

Όπως γίνεται κατανοητό για να μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το κρίσιμο αυτό θέμα που σχετίζεται με τη μεγάλη επένδυση που πραγματοποιείται στο Λιμάνι του Πειραιά είναι απαραίτητο να έχουμε στη διάθεσή μας το σχετικό έγγραφο.

Ως εκ τούτου, με στόχο την ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και την αποσαφήνιση του θέματος, αιτούμαι τη χορήγηση του πλήρους Εγγράφου (μαζί με τυχόν επισυναπτόμενα) που απέστειλε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλή και το οποίο κοινοποιήθηκε τόσο στο Γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού όσο και στην ΟΛΠ Α.Ε.».

(Φωτογραφία: Sooc)