Κορονοϊός: Αίτημα προς την ΕΕ για «ευελιξία στον προϋπολογισμό» εξετάζει η Ιταλία

Αίτημα προς την ΕΕ για «ευελιξία στον προϋπολογισμό» εξετάζει η Ιταλία

Η Ιταλία ίσως χρειαστεί να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ευελιξία ως προς τους στόχους για τον προϋπολογισμό, δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Λάουρα Καστέλι, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο από την επιδημία του κοροναϊού και το χρέος της είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε ερώτηση αν η Ρώμη θα ζητήσει πρόσθετη ευελιξία προκειμένου να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του κοροναϊού, η Καστέλι δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο η ΕΕ να το κάνει αυτό εάν χρειαστεί.

«Υπάρχουν πόροι που η ΕΕ μπορεί να μας προσφέρει σε σχέση με οικονομικά γεγονότα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ΑΕΠ. Ελπίζουμε ότι δεν θα τα χρειαστούμε, αλλά είναι μια κατάσταση στην οποία η ΕΕ θα έπρεπε να το κάνει», ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών.

Ακόμα και πριν την εμφάνιση του ιού στη χώρα, που οδήγησε σε πτώση άνω του 5% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου χθες, η Ιταλία βρισκόταν  στο χείλος της ύφεσης, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Η τουριστική βιομηχανία, που αντιστοιχεί περίπου στο 13% του ΑΕΠ, φοβάται ότι θα υπάρξει βουτιά στις κρατήσεις καθώς η κυβέρνηση έδωσε εντολή για εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις.

Ο καθεδρικός του Μιλάνου είναι κλειστός για τους επισκέπτες, το καρναβάλι της Βενετίας ολοκληρώθηκε νωρίτερα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες και οι αεροπορικές εταιρίες άρχισαν να περιορίζουν τις πτήσεις προς την Ιταλία.

Η Esselunga, από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερ μάρκετ στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε ότι μπορεί να διατηρήσει τα καταστήματά της πλήρως εφοδιασμένα και ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να αγοράζουν περισσότερες προμήθειες από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες.