Αιθιοπία: Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του Τιγκράι

Αιθιοπία: Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του Τιγκράι

Οι συγκρούσεις μαίνονται μεταξύ των αιθιοπικών δυνάμεων και των ανταρτών της επαρχίας Τιγκράι γύρω από την πόλη Κομπόλτσα, δήλωσαν σήμερα κάτοικοι, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (TPLF) ότι κατέλαβε αυτό το στρατηγικό σταυροδρόμι στη βόρεια Αιθιοπία.

Οι μαχητές του TPLF ανακοίνωσαν χθες ότι κατέλαβαν την Κομπόλτσα, μία ημέρα αφού είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη γειτονική πόλη Ντέσι.

Σήμερα η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κατηγόρησε το TPLF ότι σκότωσε 100 νέους στην Κομπόλτσα.

«Η τρομοκρατική οργάνωση TPLF εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες περισσότερους από 100 νέους κατοίκους της Κομπόλτσα στις περιοχές όπου έχει εισβάλει. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να αγνοεί αυτές τις ωμότητες», τόνισε η υπηρεσία Ενημέρωσης της κυβέρνησης στο Twitter.

Η Κομπόλτσα και η Ντέσι είναι δύο γειτονικές πόλεις στο νότιο τμήμα της επαρχίας Τιγκράι και βρίσκονται σε ένα στρατηγικής σημασίας σταυροδρόμι, περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, της Αντίς Αμπέμπα, και 300 χιλιόμετρα δυτικά του Τζιμπουτί.

Αν επιβεβαιωθεί η κατάληψή τους από τον TPLF, αυτό θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο.

Οι επικοινωνίες είναι κομμένες σε μεγάλο μέρος της βόρειας Αιθιοπίας και η πρόσβαση των δημοσιογράφων περιορισμένη, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη την επιβεβαίωση των πληροφοριών που ανακοινώνουν οι δύο πλευρές.

Σήμερα οι κάτοικοι της Κομπόλτσα, με τους οποίους επικοινώνησε το AFP, δήλωσαν ότι άκουγαν ασταμάτητα πυροβολισμούς ως τα ξημερώματα, με κάποιους να αναφέρουν ότι άκουσαν και μία αεροπορική επιδρομή.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ομοσπονδιακός στρατός της Αιθιοπίας εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Τιγκράι, αλλά «δεν υπήρξε αεροπορικό πλήγμα εναντίον της Κομπόλτσα στη διάρκεια της νύκτας», δήλωσε μία εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ «ανήσυχες»

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πληροφορίες σχετικά με την κατάληψη» δύο πόλεων από το TPLF, έγραψε σήμερα στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καλώντας «όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη άνευ όρων εκεχειρίας».

Η σύγκρουση στο Τιγκράι ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και αναζωπυρώθηκε φέτος τον Ιούνιο.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2019, είχε κηρύξει τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού επί των ανταρτών μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στο Τιγκράι, με στόχο την ανατροπή των τοπικών αρχών που πρόσκεινται στο TPLF.

Όμως τον Ιούνιο οι αντάρτες ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, αναγκάζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις να αποσυρθούν. Μάλιστα συνέχισαν την προέλασή τους προς τις γειτονικές επαρχίες Αμχάρα και Άφαρ.

Ο εκπρόσωπος του TPLF Γκετάτσιου Ρέντα --ο οποίος τον Ιούλιο είχε απειλήσει ότι οι αντάρτες «θα φτάσουν ως την Αντίς Αμπέμπα (…) για να υπερασπιστούν το Τιγκράι»-- δήλωσε χθες Κυριακή στο Twitter ότι το TPLF δεν «έχει άλλο κίνητρο από το να σπάσει τη φονική πολιορκία» της περιοχής, όπου έχει ξεσπάσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Στη διάρκεια των δώδεκα μηνών που μαίνεται η σύγκρουση έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για ωμότητες εναντίον των αμάχων, ενώ 400.000 άνθρωποι στο Τιγκράι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Από την επέκταση των μαχών στις επαρχίες Άφαρ και Αμχάρα έχουν εκτοπιστεί χιλιάδες άνθρωποι και έχει επιδεινωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση. Τον Σεπτέμβριο οι αρχές της επαρχίας Αμχάρα εκτίμησαν σε τουλάχιστον 233.000 τους αμάχους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Ντέισι και την Κομπόλτσα.

«Να πεθάνουμε για την Αιθιοπία»

Σε μήνυμά του που ανήρτησε στο Facebook ο Άμπιι κάλεσε τους Αιθίοπες να «χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα (…) για να εμποδίσουν, να ανατρέψουν και να εξαλείψουν τον καταστροφικό TPLF». «Το να πεθάνουμε για την Αιθιοπία είναι καθήκον όλων μας», τόνισε.

Από την πλευρά τους οι αρχές της επαρχίας Αμχάρα εξέδωσαν εντολή με την οποία ζητούν από όλες τις υπηρεσίες να αναστείλουν τις τακτικές υπηρεσίες τους και να αφιερώσουν τους προϋπολογισμούς και την ενέργειά τους «στην εκστρατεία επιβίωσης».

Ο Στρατός Απελευθέρωσης Ορόμο (OLA), μια αντάρτικη οργάνωση της φυλής Ορόμο με την οποία συνασπίστηκε τον Αύγουστο το TPLF, επίσης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι μαχητές της εισέβαλαν στις πόλεις Κεμίσε και Σεμπέτε, που βρίσκονται νότια της Κομπόλτσα, στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Αντίς Αμπέμπα. Η Σεμπέτε βρίσκεται 260 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.