Αισιοδοξία στις αγορές με το βαρόμετρο φόβου της Wall Street σε χαμηλό πανδημίας

Αισιοδοξία στις αγορές με το βαρόμετρο φόβου της Wall Street σε χαμηλό πανδημίας

Λίγες ημέρες μένουν πριν το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2021 και σίγουρα δεν ήταν βαρετό με νέο πρόεδρο στις ΗΠΑ, άνοδο $1,7 τρις στην κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, μικροεπενδυτές να τα βάζουν με hedge fund και ψηφιακή τέχνη να πωλείται για εκατομμύρια δολάριο.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι του πρώτου τριμήνου ήταν το αργό πετρέλαιο και ο χαλκός με άνοδο 20% και 15% αντίστοιχα. Ακολουθούν οι δείκτες S&P 500 και FTSE 100 με κέρδη 4,5% και 3,7%, και ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI (+2,7%). Ανάμεσα στους κερδισμένους και ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ με άνοδο 2,9%.

Ανάμεσα στους χαμένους ο χρυσός με πτώση 8,8%, το 10ετες ομόλογο ΗΠΑ με απώλειες 5,6%, το ιαπωνικό νόμισμα που εξασθένησε 5,4% έναντι του δολαρίου και το 10ετες γερμανικό ομόλογο με πτώση 5,2%.

Οι ανησυχίες για ανάφλεξη του πληθωρισμού έπληξαν τα ομόλογα ωθώντας ανοδικά τις αποδόσεις.

Οι αγορές θα υποδεχτούν το δεύτερο τρίμηνο με τους εμβολιασμούς να έχουν αγγίξει σχεδόν μισό δις δόσεων αλλά την πανδημία να παρουσιάζει έξαρση σε πολλές χώρες, τις αποδόσεις των ομολόγων να δείχνουν ανοδική τάση και τη διώρυγα του Σουέζ να παραμένει κλειστή αναστατώνοντας τις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές.

Όπως δείχνουν τα πράγματα και το δεύτερο τρίμηνο προμηνύεται ενδιαφέρον.

Στη Wall Street πάντως το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε σε νέο χαμηλό της πανδημίας COVID-19 την εβδομάδα που πέρασε, με τη χρηματιστηριακή αγορά να ενισχύεται λόγω προσδοκιών ότι η πρόοδος με τους εμβολιασμούς και η δημοσιονομική ένεση θα τονώσουν την ανάκαμψη.

Ο δείκτης VIX βρέθηκε στις 19,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο του από την 21η Φεβρουαρίου του 2020, λίγες ημέρες πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίσει την εξάπλωση του κορονοϊού παγκόσμια πανδημία.

Ακολούθησε μεγάλη βουτιά στις αγορές που αφαίρεσε σχεδόν το ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 τον περυσινό Μάρτιο, εκτοξεύοντας το βαρόμετρο φόβου στις 85,4 μονάδες, επίπεδο που είχε υπερβεί μόνο στην κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Εκτοτε ο δείκτης S&P 500 ανέκαμψε με άνοδο 80% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι επενδυτές έχουν αρχίσει να δείχνουν πιο αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας καθώς οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ προχωρούν, με πάνω από 110 εκατ. δόσεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σύμφωνα με στοιχεία του Center for Disease Control των ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτο επίσης ότι σε δημοσκόπηση διαχειριστών κεφαλαίων της Bank of America προκύπτει πως για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο δεν θεωρούν την πανδημία COVID-19 ως τον πρώτο κίνδυνο για την αγορά αλλά τον πληθωρισμό.

Παρά την υποχώρηση του, ο δείκτης VIX παραμένει πάνω από το μέσο όρο των 15,4 μονάδων του 2019 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μακρινών λήξεων στον δείκτη δείχνουν ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Susquehanna International, η εκτόξευση της μεταβλητότητας που έφερε ο κορονοϊός δεν έχει ξεχαστεί.

«Παρόλο που η μεταβλητότητα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έχει μειωθεί, οι πληγές της πανδημίας COVID-19 είναι νωπές στη μνήμη των επενδυτών και τους καθιστούν διστακτικούς στο να μειώσουν περαιτέρω τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μεταβλητότητα», σημειώνει σε έκθεση της.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ανέβηκαν την Παρασκευή αλλά κρατήθηκαν κάτω από το υψηλό ενός έτους.

Η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων υποχώρησε την εβδομάδα που πέρασε καθώς επέστρεψαν οι αγοραστές με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κάτω από το πρόσφατο υψηλό του 1,75%.

Η υποχώρηση της μεταβλητότητας ενίσχυσε τη ζήτηση, σύμφωνα με την Credit Suisse. Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία αν τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και ανόδου του πληθωρισμού σε σχέση με πέρυσι, περίοδο που το επίπεδο τιμών υποχώρησε λόγω των απαγορευτικών για να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Οι τιμές πετρελαίου ανέβηκαν 4% την Παρασκευή λόγω ανησυχιών ότι το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ μπορεί να επηρεάσει την προσφορά του μαύρου χρυσού με τις προσπάθειες απεμπλοκής του πλοίου Evergreen να συνεχίζονται. To αργό πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύθηκε 4,2% στα $64,5.