Αισιοδοξία Μακρόν, Μέρκελ και Μισέλ για Ταμείο Ανάκαμψης και Προϋπολογισμό ΕΕ

Αισιοδοξία Μακρόν, Μέρκελ και Μισέλ για Ταμείο Ανάκαμψης και Προϋπολογισμό ΕΕ

Την αισιοδοξία τους όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και των οικονομικών συνεπειών της εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την άφιξη τους στη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Φτάνοντας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι "Κάναμε μεγάλη πρόοδο, ειδικά όταν όσον αφορά το εμβόλιο, αλλά τώρα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε και να διανείμουμε τα εμβόλια παντού στην Ευρώπη, αλλά και σε στενή συνεργασία με όλοι οι συνεργάτες μας στον κόσμο".

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης του μπλοκ 2021-2027, στο οποίο Ουγγαρία και την Πολωνία έθεσαν βέτο λόγω της αντίθεσής τους σε έναν νέο μηχανισμό που συνδέει τη χρηματοδότηση με τα κριτήρια του κράτους δικαίου, ο Μισέλ είπε ότι "τις τελευταίες ημέρες κατά την προετοιμασία αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάναμε μεγάλη πρόοδο".

Από την πλευρά του ο Εμμάνουελ Μακρόν υποστήριξε επίσης ότι "επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός σχετικά με τον προϋπολογισμό και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία τις επόμενες ώρες."

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Μακρόν δήλωσε ότι αναμένει μια "εξαιρετικά ευαίσθητη συζήτηση" και "ότι οι χώρες πρέπει να υπερασπιστούν την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταθερότητα".

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι αυτή και το προσωπικό της εργάστηκαν "πολύ σκληρά" τις τελευταίες ημέρες για να γεφυρώσουν τις δυσκολίες και επίσης να βρεθεί λύση στις ανησυχίες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, διατηρώντας ταυτόχρονα τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου".

"Θα δούμε σήμερα εάν μπορούμε να βρούμε ομοφωνία για αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", είπε, προσθέτοντας: "Φυσικά, θα ήταν ένα πολύ σημαντικό σημάδι της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δράσει εάν μπορούσαμε να επιτύχουμε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα"