Αίσιο τέλος για την αεροπειρατεία στη Μάλτα - Παραδόθηκαν οι αεροπειρατές

Αίσιο τέλος για την αεροπειρατεία στη Μάλτα - Παραδόθηκαν οι αεροπειρατές

Δύο άνδρες, οπλισμένοι με χειροβομβίδες και ένα περίστροφο, διέπραξαν σήμερα αεροπειρατεία σε λιβυκό αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη, αναγκάζοντας το πλήρωμα να το οδηγήσει στη Μάλτα. Κατόπιν απελευθέρωσαν ανά διαστήματα και τους 116 ομήρους (επιβάτες και μέλη πληρώματος), εκ των οποίων κανείς δεν τραυματίστηκε, και παραδόθηκαν αφού διακήρυξαν την πίστη τους στον ανατραπέντα ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Ωστόσο, τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι δύο άνδρες που διέπραξαν αεροπειρατεία νωρίτερα σήμερα σε λιβυκό αεροσκάφος ήταν ρέπλικες, σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

Στις εικόνες που πρόβαλαν τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται οι δύο αεροπειρατές να οδηγούνται εκτός του αεροσκάφους φορώντας χειροπέδες. Ο πρωθυπουργός της νήσου, Τζόζεφ Μούσκατ, ανήρτησε το εξής μήνυμα στο Twitter γύρω στις 16.30 ώρα Ελλάδας:

«Οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο και τέθηκαν υπό κράτηση».

Oι δύο άνδρες φαίνεται πως είναι υποστηρικτές του πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα, όπως είπε λίγο νωρίτερα ένας υπουργός της κυβέρνησης της Λιβύης.

Κάνοντας δηλώσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Τάχερ Σιάλα, πρόσθεσε πως οι αεροπειρατές θέλουν επιπλέον να ανακοινώσουν την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος υπέρ του Καντάφι.

Το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη σήμερα το πρωί όταν εξετράπη της πορείας του και κατευθύνθηκε στη Μάλτα, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων βόρεια των λιβυκών ακτών, αφού ένας άνδρας είπε στο πλήρωμα ότι είχε στην κατοχή του μια χειροβομβίδα.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα, ο ένας από τους αεροπειρατές είχε εξέλθει για λίγα δευτερόλεπτα από το αεροσκάφος κραδαίνοντας την πράσινη σημαία της Λιβύης την εποχή του Καντάφι.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Άλι Μίλαντ, μιλώντας στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya Channel είπε πως οι δύο αεροπειρατές ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και ένα περίστροφο.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Afriqiyah Airways, το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη, κατελήφθη από αεροπειρατή σήμερα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι οπλισμένος με χειροβομβίδα, και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Μάλτα, όπου και προσγειώθηκε με 118 επιβαίνοντες (111 επιβάτες, εκ των οποίων 82 άνδρες, 28 γυναίκες και ένα βρέφος, σύμφωνα με tweet του Mαλτέζου πρωθυπουργού).

Ο αεροπειρατής είπε στο πλήρωμα ότι ήταν "φιλο-Κανταφικός" και ότι προτίθετο να αφήσει τους 111 επιβάτες να εγκαταλείψουν το Airbus A320, αλλά όχι και το επταμελές του πλήρωμα, αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά του, σύμφωνα με την εφημερίδα Times της Μάλτας.

Ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: "Ενημερώθηκα για μία κατάσταση πιθανής αεροπειρατείας μίας εσωτερικής πτήσης της Λιβύης που κατευθύνεται στη Μάλτα. Είναι έτοιμες επιχειρήσεις ασφαλείας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων-ΤΜ".

Τελευταία ενημέρωση 15:53

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, ίσως είναι δύο οι αεροπειρατές και ενδέχεται μέσα στο αεροσκάφος να υπάρχουν ακόμη μέλη του πληρώματος.

Τελευταία ενημέρωση 15:47

Ελεύθεροι αφέθηκαν ακόμη 44 επιβάτες, όπως επίσης και τα μέλη του πληρώματος.

Τελευταία ενημέρωση 15:37   

Εξήντα πέντε άνθρωποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι τώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ με μήνυμά του στο Twitter.

Τελευταία ενημέρωση 15:02

Μία πρώτη ομάδα επιβατών, αποτελούμενη από γυναίκες και παιδιά, κατέβηκε τη σκάλα του αεροσκάφους, έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά ο αεροπειρατής (ή αεροπειρατές) αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Στρατιώτες παρατάχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροπλάνο καθώς ήταν σταματημένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και κανένας δεν φάνηκε να εισέρχεται ή να εξέρχεται από αυτό. Οι κινητήρες του βρίσκονταν σε λειτουργία ακόμη και 45 λεπτά μετά την προσγείωσή του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι όλες οι άλλες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας ματαιώθηκαν ή υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προορισμό.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Σέμπχα της νοτιοδυτικής Λιβύης και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, μία διαδρομή που διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Η αεροπορική εταιρεία Afriqiyah Airways είναι κρατική.

Το μικρό αυτό νησί της Μεσογείου και μέλος της ΕΕ, η Μάλτα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορείως της Τρίπολης.

Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε στην εξέγερση το 2011 και η χώρα μαστίζεται έκτοτε από βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε φατρίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ