Αίρεται το lockdown στη Σαγκάη έπειτα από δύο μήνες -Ανακούφιση και δυσπιστία των κατοίκων

Αίρεται το lockdown στη Σαγκάη έπειτα από δύο μήνες -Ανακούφιση και δυσπιστία των κατοίκων

Οι αρχές στη Σανγκάη θα προχωρήσουν σε άρση του διάρκειας δύο μηνών lockdown από την Τετάρτη, επιτρέποντας στα ιδιωτικά οχήματα καθώς και τα ταξί να επιστρέψουν στους δρόμους και στους κατοίκους να βγαίνουν ελεύθερα έξω από συγκροτήματα κατοικιών που θεωρούνται ‘χαμηλού κινδύνου’.

Από την 1η Ιουνίου αποκαθίστανται τα βασικά δρομολόγια των λεωφορείων και των τρένων καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ συνοικιών που χωρίζονται από τον ποταμό Χουανγκπού της πόλης, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης σε ανακοίνωση στην πλατφόρμα WeChat.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη μας έχει τεθεί αποτελεσματικά υπό έλεγγο και η κατάσταση συνεχίζει να βελτιώνεται», ανέφεραν οι αρχές σε ανακοίνωση. Οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις ενώ συστήνεται ο εμβολιασμός τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι αρχές στη Σανγκάη επέβαλαν καθολικό lockdown στους 25 εκατ. κατοίκους την 1η Απριλίου προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της COVID-19, με σκληρά μέτρα που προκάλεσαν την οργή του κόσμου για πολλά ζητήματα, όπως τα υπερπλήρη κέντρα καραντίνας, τις δυσκολίες στην πρόσβαση σε τρόφιμα και την απώλεια εισοδήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν χαλαρώσει κάποιοι περιορισμοί, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου των δημόσιων συγκοινωνιών παρέμενε εκτός λειτουργίας και οι πολίτες μπορούσαν να κυκλοφορούν με τα οχήματά τους μόνο εάν είχαν ειδική άδεια.

Η είδηση προκάλεσε ανακούφιση, χαρά και κάποια επιφυλακτικότητα στους κατοίκους που έχουν εξαντληθεί από τα περιοριστικά μέτρα.

«Είμαι τόσο συγκινημένος που θα κλάψω», ανέφερε χρήστης της πλατφόρμας Weibo.

Το μεγαλύτερο μέρος των 25 εκατ. κατοίκων της πόλης έχει περιοριστεί κατ’ οίκον για σχεδόν δύο μήνες, με τους περιορισμούς να χαλαρώνουν ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες επιτρέποντας σε κάποιους να βγαίνουν εκτός σπιτιού για σύντομα διαστήματα.

Οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν πλήρως τον επόμενο μήνα τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής αλλά δεν είναι σαφές πώς θα γίνει αυτό καθώς η Κίνα εμμένει στην πολιτική της περί μηδενικών κρουσμάτων COVID.

Κάποιοι κάτοικοι αντέδρασαν με δυσπιστία, θυμίζοντας ότι αυτό που αρχικά επρόκειτο να είναι ένα lockdown διάρκειας έως πέντε ημερών εξελίχθηκε σε μια μεγάλη δοκιμασία.

«Σας παρακαλώ, μην μου λέτε ψέματα», ανέφερε χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η χαλάρωση των περιορισμών αφορά μόνο τους πολίτες σε περιοχές χαμηλού κινδύνου, όπου ζουν περίπου 22,3 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις ενώ συστήνεται ο εμβολιασμός τους.