«Αιμορραγία» στα αποθέματα αίματος, ανοίγουν νέες δομές

«Αιμορραγία» στα αποθέματα αίματος, ανοίγουν νέες δομές

«Μένουμε σπίτι, εκτός αν δίνουμε αίμα». Αυτό είναι το μήνυμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), μετά τη μείωση αποθεμάτων που μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για κατηγορίες πληθυσμού ανεξαρτήτως του κορονοϊού.

Σε αυτή την κατεύθυνση επιχειρείται να διαμορφωθούν χώροι εκτός νοσοκομείων, που όπως επισημαίνεται οι εθελοντές μπορεί να φοβούνται να πάνε και ήδη εκδόθηκε υπουργική απόφαση προκειμένου να βρεθούν δομές σε δήμους και περιφέρειες.

«Είναι κίνδυνος η μετάδοση του κορονοϊού, έχει θνησιμότητα. Δεν μπορεί όμως να έχεις ένα σίγουρο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, που χρειάζονται μετάγγιση ακόμη και κάθε 15νθημερο» αναφέρει στο Liberal η πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα, επισημαίνοντας πως σήμερα υπάρχουν 2.500 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

«Δεν είναι μόνον αυτοί. Αυτή τη στιγμή μπορεί να συμβεί ένα τροχαίο ατύχημα και κάποιος να χρειαστεί αίμα, να γεννήσει μία γυναίκα και να έχει αιμορραγία και να πρέπει να γίνει μετάγγιση» προσθέτει. «Το αίμα είναι απαραίτητος ιστός για την κοινωνία ό,τι λοιμώξεις και να έχουμε. Να μην αφήσουμε η κοινωνία μας να θρηνήσει άλλα θύματα με αφορμή τον ιό. Πρόκειται για παράπλευρες απώλειες λόγω του πανικού, που μπορεί ωστόσο να οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες» υπογραμμίζει.

«Σε όλο τον κόσμο υπάρχει πρόβλημα, όλοι οι οργανισμοί κάνουν εκκλήσεις για να συνεχιστεί η αιμοδοσία» δηλώνει η κυρία Ματσούκα. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το ΕΚΕΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (ΠΟΥ, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, ECDC) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος, γεγονός που ήδη απασχολεί την Κίνα και τη Βόρεια Ιταλία».

Το Υπουργείο Υγείας σε έγγραφό του προς τις ΥΠΕ της χώρας επισημαίνει επίσης ότι το φαινόμενο αυτό το οποίο μάλιστα παρατηρείται πλέον σε πολλές χώρες θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιστραφεί, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ανάγκες όλων όσοι χρήζουν μετάγγισης αίματος ή παραγώγων του και η αιμοδοσία να μετακινηθεί εκτός νοσοκομείων.

Στο θέμα είχε αναφερθεί προ ημερών και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέροντας πώς ναι μεν υπάρχουν διακριτοί χώροι στα νοσοκομεία για την αιμοδοσία, αλλά ο κόσμος είναι πλέον διστακτικός να πάει. «Έχουμε ζητήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρούμε χώρους εκτός νοσοκομείων» σημείωσε, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για μέτρο μόνον εξαιτίας του κορονοϊού αλλά για μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση για να υπάρχουν μόνιμοι χώροι έξω από τις νοσηλευτικές μονάδες.

Όπως λέει στο Liberal και η κυρία Ματσούκα οι εθελοντές αιμοδοσίας δεν πρέπει πουθενά να δίνουν αίμα σε νοσοκομείο. Δεν πρόκειται για την ανάγκη παροχής κάποιας υπηρεσίας υγείας υποστηρίζει. Καθοριστικός παράγοντας είναι να υπάρξει ανταπόκριση για να λειτουργήσουν αίθουσες εκτός νοσοκομείων. Ήδη, όπως είπε η κυρία Ματσούκα από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου υπάρχει αίθουσα αιμοδοσίας στο Αιγάλεω, που τώρα επιχειρούν να στελεχώσουν ακόμη περισσότερο ώστε να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας της.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΕΚΕΑ στους χώρους αυτούς θα τηρούνται όλοι οι κανόνες, θα υπάρχει ελεγχόμενη ροή των αιμοδοτών, το προσωπικό θα φοράει προστατευτικά μέσα (γάντια, μάσκες κ.ά.), θα γίνεται απολύμανση όλων των επιφανειών και θα λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο.

Στη Θεσσαλονίκη, το ΑΧΕΠΑ εξασφάλισε μία αίθουσα μέσα στη ΔΕΘ για να γίνεται η αιμοδοσία, ενώ στο νοσοκομείο Παπανικολάου αξιοποίησαν ένα ΚΑΠΗ που έκλεισε για να προσέρχονται οι εθελοντές αιμοδότες. Επίσης, στο Ρίο που είχε και μεγάλο πρόβλημα διαμορφώθηκε αίθουσα στην πλατεία Γεωργίου.

Ο σύνδεσμος αιμοδοτών «Κωστάκης Μεσογίτης» ξεκίνησε από την Κυριακή αιμοδοσία στο δήμο Μεταμόρφωσης. Και όπως μας αναφέρει η κυρία Ματσούκα η ανταπόκριση ήταν μεγάλη με μηνύματα σε μέσα διαδικτυακής ενημέρωσης, οι εθελοντές να αναφέρουν: «Ο κορονοϊός κάνει τη δουλειά του κι εμείς τη δική μας. Δίνουμε αίμα».

Εθελοντική αιμοδοσία οργάνωσε ο σύλλογος εργαζομένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε αίθουσα των υπηρεσιών της, με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να δίνει το παρών. «Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος οποιοσδήποτε εθελοντής αιμοδότης να φοβάται. Οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της αιμοδοσίας λαμβάνουν κάθε μέτρο ώστε η διαδικασία να μην ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, σ’ αυτή την κρίσιμη ώρα για τη χώρα μας, εν μέσω της πανδημίας, όσοι μπορούμε, όσοι δεν έχουμε ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν έχουμε προβλήματα υγείας, να δώσουμε αίμα, επειδή δυστυχώς, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και πρέπει να αυξηθεί το απόθεμα σε αίμα στα νοσοκομεία μας» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Υπαίθριες αιμοδοσίες ξεκίνησε και η περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενίσχυση αποθεμάτων αίματος. Η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνεται σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και με τη συνδρομή του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.