Αιχμές κατά της Ελλάδας από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

Αιχμές κατά της Ελλάδας από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

«Έχουν χυθεί επί μακρόν δάκρυα για την Ελλάδα. Ενώ προσφέρθηκε κάθε είδους βοήθεια -χρήματα, προσωπικό, τεχνική υποστήριξη - όλα αποκλείστηκαν από την ελληνική πλευρά. Μπορείς να βοηθήσεις μόνον αυτόν που θέλει να βοηθηθεί. Τώρα είναι η σειρά των Ελλήνων να χειριστούν το θέμα».

Αυτά σχολιάζει ερωτηθείς για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική Bild.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο αποτελεί πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η πραγματοποίηση της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ούγγρος πρωθυπουργός -έχοντας πρώτα σχολιάσει ότι η απόφαση κατανομής 160.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη είναι «μη νόμιμη απόφαση» που αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο- αρκείται να απαντήσει ότι η Ουγγαρία δεν θέλησε να σωθεί από την οικονομική κρίση με γερμανικά κεφάλαια, αλλά κατάφερε με ίδιες δυνάμεις να στηριχθεί οικονομικά και να επιστρέψει το σύνολο των οφειλών της στην ΕΕ.

Για το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Schengen, απαντά ότι η Συνθήκη είναι σαφής και όποιος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Εύχεται μάλιστα «καλή επιτυχία» στους Έλληνες, αλλά προσθέτει ότι το δίκαιο και οι νόμοι θα πρέπει να τηρούνται.

Ευρωπαϊκή «επαιτεία» έναντι της Τουρκίας

Σε ερώτηση σχετικά με τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου με την συμμετοχή της Τουρκίας και για την εμπιστοσύνη του προς τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Orban δηλώνει ότι ο Erdogan είναι «προσωπικός του φίλος» και η σχέση της χώρας του με την Τουρκία χαρακτηρίζεται «στενή και πλήρης εμπιστοσύνης».

Ωστόσο, θεωρεί ότι η Ευρώπη τηρεί μία στάση επαιτείας έναντι της Τουρκίας και έναντι χρημάτων και υποσχέσεων παρακαλά για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων. Μία πολιτική που, κατά τη γνώμη του, εξαρτά το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης από την ευημερία της Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η Ευρώπη υπόσχεται στην τουρκική πλευρά πράγματα που τα κράτη δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παρέχουν. Θεωρεί ότι είναι αυταπάτη η επιδίωξη υποδοχής και κατανομής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την Τουρκία, καθώς κανένα κράτος - μέλος ούτε θέλει ούτε μπορεί στην πραγματικότητα να το κάνει αυτό. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να δηλώσει, προς τους δημοσιογράφους της bild, ότι μπορούν να τον… κρεμάσουν στο κέντρο της Βουδαπέστης αν συναινέσει σε κάτι τέτοιο…