Αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Αποχώρησαν από Τέμπη

Αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Αποχώρησαν από Τέμπη

Σε συμβολικό αποκλεισμό κεντρικών οδικών αξόνων (Τέμπη, Μάλγαρα, Εγνατία Οδό κ.α) σε όλη την Ελλάδα προχώρησαν σήμερα οι αγρότες στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ εκπρόσωπός τους κατηγόρησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη ότι «λέει ψέματα». Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συλλαλητήριο με τα τρακτέρ και στην Αθήνα

Τώρα αποχωρούν αυτήν την ώρα τα τρακτέρ των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας, που είχαν αποκλείσει τις σήραγγες των Τεμπών και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Κώστας Τζελας δήλωσε πως οι αγρότες έστειλαν το μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις στα αιτήματά τους. «Μας ανάγκασε να βγούμε στον δρόμο, επιμένουμε και ζητούμε να συναντηθούμε με την κυβέρνηση με κλιμάκιο υπουργών υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη» δήλωσε.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους, αναμένοντας την πρόκληση από την κυβέρνηση για διάλογο. 

Με ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή αγροτών του μπλόκου της διασταύρωσης Νάουσας κάλεσε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στο μπλόκο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 12 το μεσημέρι στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ σε αποκλεισμό των σηράγγων στα Τέμπη, αλλά και στα διόδια στα Μάλγαρα στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης προχώρησαν και οι αγρότες της Κεντρικής Ελλάδος.

Με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6» ο Ρίζος Μαρούδας από τη Συνονιστική Επιτροπή των Μπλόκων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο καθόδου των αγροτών στην Αθήνα καθώς, όπως είπε, «είναι γελοίο να παλεύουμε για το αυτονόητο εδώ και 15 ημέρες. Αρνούνται το στοιχειώδες να συναντηθούμε για να συζητήσουμε».

«Η κυβέρνηση αρνείται να συναντηθεί μαζί μας, να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματα. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση για να δοθούν λύσεις. Με το κλείσιμο των Τεμπών θέλουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση για να μας δώσει απαντήσεις» είπε ο κ. Μαρούδας. «Εμείς θα πάμε με τρακτέρ και αυτοκίνητα όχι για να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο αλλά για να πιεστεί η κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών.

Εξηγώντας τα αιτήματα των αγροτών ανέφερε, μεταξύ άλλων, τις πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα, το τεράστιο κόστος παραγωγής με 1,5 ευρώ το πετρέλαιο στην Ελλάδα και 60 λεπτά το αγροτικό πετρέλαιο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την αύξηση των εισφορών στον ΕΦΚΑ μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μιλώντας, για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, ο κ. Μαρούδας είπε στο ραδιόφωνο ότι «τον συναντήσαμε πριν βγούμε στα μπλόκα, στα περισσότερα δήλωσε αναρμόδιος. Ο κ. Αραχωβίτης λέει ψέματα γιατί βγήκε και δήλωσε την πρώτη ημέρα ότι μας ικανοποίησε τα αιτήματα και μετά βάλαμε άλλα υπονοώντας ότι θέλαμε να ρίξουμε την κυβέρνηση»

Στη Δυτική Μακεδονία, αλλάζοντας το αρχικό τους πλάνο, τελικά αποφάσισαν να στήσουν αγροτικό μπλόκο στην έξοδο από το Άργος Ορεστικό και να προχωρήσουν σε δίωρο αποκλεισμό του οδοστρώματος επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Κρυσταλλοπηγής, από τις 12 το μεσημέρι, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός τους προγραμματισμός αφορούσε για σήμερα σε επίσκεψη με τα τρακτέρ τους στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Καστοριά και μετά καστασκήνωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σε αποκλεισμό του οδοστρώματος στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από το Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών, προχωρούν οι αγρότες από τη μία μετά το μεσημέρι και για δύο ώρες τουλάχιστον, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο αγροτικό μπλόκο στήθηκε στις 28 Ιανουαρίου και «απώτερος στόχος», όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Στον κόμβο Δερβενίου, το οποίο στήθηκε την Πέμπτη 7 Φβρουαρίου στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά, προτίθενται να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος από τη μία μετά το μεσημέρι και για μία ώρα.

«Θα κάνουμε γενική συνέλευση και θα πράξουμε ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία», είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, προσθέτοντας: «υπάρχουν και ορισμένοι που δεν επιθυμούν το κλείσιμο του δρόμου, προκειμένου να μην δημιουργηθεί αναστάτωση και ταλαιπωρία για τους επιβάτες. Σε κάθε περίπτωση, θα πράξουμε ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία». Υπενθυμίζεται ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στη δεξιά πλευρά του δρόμου, στο ρεύμα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη.

Σε νέο αποκλεισμό της Ιόνιας Οδού προχωρούν σήμερα το απόγευμα οι αγρότες, στο ύψος του κόμβου Μπάγια. «Μετά από συνέλευση, αποφασίστηκε για το Σάββατο 9 Φλεβάρη η Ιόνια Οδός να αποκλειστεί από 19:00 έως 24:00 το απόγευμα στο ύψος του κόμβου Μπάγια», όπως ενημέρωσε η Παναιτωλοακαρνανική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και το Μπλόκο Κεφαλόβρυσου Αιτωλικού.

Στην Κεντρική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

Στον κάθετο δρόμο στα Μάλγαρα, δίπλα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας
Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας
Στην Εθνική Οδό Βέροιας - Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας
Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου
Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης
Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης-Θεσσαλονίκης
Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου.

Στην Πελοπόννησο, σε κλιμάκωση του αγώνα προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), στα πλαίσια συντονισμού της δράσης με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΟΑΣΠΠ από τις 3 μ.μ. της Παρασκευής προχώρησε με αγροτικά οχήματα σε αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου στον κόμβο της Μεγαλόπολης, με τη μαζική συμμετοχή αγροτικών συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Στην Κατερίνη, σήμερα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κατερίνης «Δήμητρα» θα συγκεντρωθούν στον Πολυχώρο «Ελιά», όπου έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, προκειμένου στη συνέχεια να κατευθυνθούν στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας για να την αποκλείσουν στο ύψος της Κατερίνης.

Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων καλεί τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής σε επίσκεψη στο μπλόκο σήμερα στη 1 μ.μ. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός του δρόμου. Σημειώνεται ότι, το κλείσιμο της Ε.Ο. Χανίων – Ηρακλείου στο ύψος του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, θα γίνεται καθημερινά από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Στο Ηράκλειο, έχει αποφασιστεί καθημερινά από τις 4 μ.μ. ως τις 6 μ.μ. να προχωρά σε συντονισμένες δράσεις κλιμάκωσης στο μπλόκο. Από τις 5 μ.μ. για μισή ώρα, θα προχωρούν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Στο Ρέθυμνο, με νέα συγκέντρωση στις Μάντρες, ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου, Αμαρίου Ρεθύμνης, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στην Πελασγία Φθιώτιδας, θα γίνει αποκλεισμός της Ε.Ο. Αθήνας – Θεσσαλονίκης στο ύψος του μπλόκου, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Στην Μεσσήνη, στον χώρο του μπλόκου που έχει στηθεί στον σταθμό, θα γίνει συγκέντρωση αλληλεγγύης με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και φορέων της ευρύτερης περιοχής. 

Στην Αργολίδα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ) θα προχωρήσει σε αποκλεισμό της Νέας Εθνικής Οδού Άργους – Μυκηνών, στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.