Οκτώ παιδιά απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη - Πληροφορίες για ολοκλήρωση της σημερινής επιχείρησης

Οκτώ παιδιά απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη - Πληροφορίες για ολοκλήρωση της σημερινής επιχείρησης

Στα οκτώ ανεβάζει το Reuters και το CNN τα παιδιά που απεγκλώβισαν οι διασώστες στην Ταϊλάνδη καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι διασώστες μετέφεραν το τέταρτο, για σήμερα, παιδί σε φορείο έξω από το σπήλαιο. Χθες είχαν διασωθεί τέσσερα ακόμα παιδιά.

Στο μεταξύ το CNN μεταδίδει ότι η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε για σήμερα και θα επαναληφθεί αύριο. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο σπήλαιο παραμένουν ακόμα τέσσερα παιδιά και ο προπονητής τους.

Χθες τα συνεργεία διάσωσης κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν τέσσερα παιδιά ενώ τρία ακόμα είχαν απεγκλωβιστεί νωρίτερα σήμερα. Η χθεσινή επιχείρηση σταμάτησε επίσης μετά τη διάσωση τεσσάρων παιδιών λόγω της εξάντλησης του οξυγόνου που ήταν αποθηκευμένο κατά μήκος της υποβρύχιας διαδρομής στο σπήλαιο.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 8 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ξεκίνησε σήμερα στις 11πμ τοπική ώρα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Ο ίδιος είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή ελπίδες ότι μέσα στις επόμενες ώρες «θα υπάρξουν καλά νέα» και πρόσθεσε ότι «χρησιμοποιούμε περισσότερους διασώστες σε σχέση με χθες, αλλά από την ίδια διεθνή ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά».

Τα οκτώ που έχουν διασωθεί έως τώρα κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας των φόβων λοιμώξεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, ενώ τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα «από σεβασμό για τις οικογένειες εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο», σύμφωνα με το Reuters και άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα και τελευταίο τον 25χρονο προπονητή τους.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν από την ημέρα εντοπισμού της ομάδας έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Όταν βγήκαν έξω από το σπήλαιο τα πρώτα τέσσερα παιδιά, εξετάστηκαν καταρχήν επιτόπου, σε πρόχειρο ιατρικό κέντρο, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι.

Τα διασωθέντα παιδιά χρειάστηκε να καταδυθούν και να κολυμπήσουν μια απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιχείρησης, οι ομάδες των διασωστών είχαν κάνει πρόβες για την επιχείρηση απεγκλωβισμού επί πολλές ημέρες προτού ξεκινήσουν.



Η επιχείρηση διακόπηκε χθες το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, ώστε η ομάδα των 90 δυτών και εξειδικευμένων σπηλαιοδυτών να τοποθετήσει νέες μπουκάλες οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο. Οι μπουκάλες αυτές χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδρομής εξόδου.

Η εξέλιξη της χθεσινής επιχείρησης είχε φέρει αισιοδοξία καθώς διήρκεσε 8 ώρες, δηλαδή 3 ώρες λιγότερο από το αναμενόμενο, αφού τα συνεργεία διάσωσης είχαν αντλήσει μεγάλες ποσότητες νερού από το σπήλαιο με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της διαδρομής να είναι πια στεγνό, χωρίς να υπάρχει ανάγκη κατάδυσης.

Η μεγάλη ανησυχία των αρχών είναι το ενδεχόμενο βροχής που θα πλημμυρίσει εκ νέου μεγάλες περιοχές του σπηλαίου. Ήδη χθες σύντομες μπόρες έπληξαν την περιοχή γύρω από το σπήλαιο, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί κάποια μεταβολή της κατάστασης εντός αυτού.

Φωτογραφίες: APImages

Διαβάστε ακόμα:

- Απεγκλωβίστηκαν τέσσερα παιδιά στην Ταϊλάνδη - Σταματά η επιχείρηση για 10 ώρες