Αγωνία στην Κύπρο: Zήτημα ωρών η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Αγωνία στην Κύπρο: Zήτημα ωρών η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Στο κατακόρυφο η αγωνία στην Κύπρο καθώς όπως φαίνεται είναι ζήτημα ωρών η έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ (αν και κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έχει αρχίσει), από το πλωτό γεωτρύπανο West Capella. Και την Τουρκία, την ίδια ώρα να συντηρεί την ένταση στην περιοχή με προκλητικές κινήσεις και στέλνοντας το Barbaros να μπαινοβγαίνει στο οικόπεδο 6.  

«Ζήτημα ωρών» χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 ο κύπριος δημοσιογράφος Χρύσανθος Τσουρούλλης. Ο γενικός διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου Δίας δήλωσε ότι «πρώτα θα ξεκινήσει η γεώτρηση και μετά θα ανακοινωθεί». Όπως ανέφερε, η κυπριακή κυβέρνηση και η γαλλική TOTAL θέλουν να λένε λιγότερα και να κάνουν περισσότερα στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθούν. «Τίποτε δεν είναι ικανό να σταματήσει την γεώτρηση» ανέφερε.

Για έναρξη των εργασιών
 γεώτρησης στο οικόπεδο 11 κάνουν λόγο κάποιες πληροφορίες, οι οποίες πάντως ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, καθώς αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από την TOTAL. 

Στο οικόπεδο 6 το Barbaros

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Haryeddin Pasa μπαινοβγαίνει στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου, στα όρια των περιοχών που αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί πως ανήκουν στη δική της ΑΟΖ.

Μέχρι αυτή την ώρα, ωστόσο, δεν έχει υπάρχει καμία προσπάθεια παρεμπόδισης ή παρενόχλησης των εργασιών της Total ούτε από τη τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) που κινείται στη περιοχή η οποία παραμένει σε απόσταση από το οικόπεδο 11 που θα γίνει η γεώτρηση. Οι κινήσεις της φρεγάτας γίνονται εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Το πλωτό γεωτρύπανο West Capella αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τις εργασίες σταθεροποίησης του τρυπανιού στο βυθό και ενδεχομένως να ξεκινήσει τη γεώτρηση.

Στην Κύπρο αύριο η υπουργός άμυνας της Γαλλίας

Αύριο αναμένεται στο μεταξύ στη Κύπρο η υπουργός άμυνας της Γαλλίας Florence Parly η οποία ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν 25 μέρες. Η κα Parly θα επισκεφθεί τα πληρώματα των γαλλικών φρεγατών που ναυλοχούν στη Κύπρο και θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Χριστόφορο Φωκαίδη και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Επίσης θα γίνει δεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο αλλά προέκυψε η κυβερνητική κρίση στη Γαλλία και η αντικατάσταση της προκατόχου της κας Parly από τον Πρόεδρο Emmanuel Macron. Ωστόσο είχαν γίνει επισκέψεις των υπουργών εξωτερικών και άμυνας της Κύπρου στη Γαλλία, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την γεώτρηση της Total.



Photo published for Τουρκική φρεγάτα κοντά στο θαλάσσιο οικόπεδο 11


Στην περιοχή κοντά στη γεώτρηση έχουν καταπλεύσει εκτός από τις δύο γαλλικές φρεγάτες που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και η ελληνική κανονιοφόρος Νικηφόρος.