«Αγωνία» στην Άγκυρα - Ελπίζουν σε ανάκληση της κατάθεσης που εμπλέκει τον Erdogan σε παραβίαση του εμπάργκο κατά του Ιράν

«Αγωνία» στην Άγκυρα - Ελπίζουν σε ανάκληση της κατάθεσης που εμπλέκει τον Erdogan σε παραβίαση του εμπάργκο κατά του Ιράν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι ένας έμπορος χρυσού ο οποίος συνεργάζεται με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη δίκη ενός Τούρκου τραπεζίτη «θα επανέλθει από το λάθος του», λέγοντας πως η υπόθεση, που συνδέεται με τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, έχει στόχο την Τουρκία και την οικονομία της.

Ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Reza Zarrab  δήλωσε χθες ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη πως ο πρόεδρος Erdogan είχε εγκρίνει αυτοπροσώπως μια συναλλαγή εκ μέρους της Τεχεράνης προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν.

«Αυτή η δικαστική υπόθεση έχει πάψει να είναι δικαστική και έχει γίνει εντελώς πολιτική, με μοναδικό σκοπό να παγιδεύσει την Τουρκία και την οικονομία της», δήλωσε ο Yildirim σε εναρκτήρια τελετή στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Zarab έχει δηλώσει ένοχος και συνεργάζεται με τους εισαγγελείς στην ποινική δίκη του Μehmet Hakan Attila, υψηλόβαθμου στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος δήλωσε αθώος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν.

Την εποχή της φερόμενης συνωμοσίας ο Erdogan ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπό του. Ο Erdogan δήλωσε χθες πως η Τουρκία δεν παραβίασε τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, σύμφωνα με το CNN Turk.

Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν, αν και μόνο ο Zarab, 34, και ο Attila, 47 ετών, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ