Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για τον έλεγχο της ακρίβειας, κρίσιμες οι επόμενες 40 μέρες

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για τον έλεγχο της ακρίβειας, κρίσιμες οι επόμενες 40 μέρες

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για πιο δύσκολη περίοδο της κυβέρνησης αναφορικά με τη μέχρι σήμερα θητεία της. Το τσουνάμι ακρίβειας που έχει πλήξει τη χώρα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν κάνει διακρίσεις και πλήττει τον κοινωνικό ιστό στο σύνολο του. Το Μέγαρο Μαξίμου ήδη νιώθει τον αρνητικό αντίκτυπο που πλέον καταγράφεται και στο σύνολο των δημοσκοπήσεων. Σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης οι πολίτες δεν κρύβουν την αγωνία τους για το επόμενο διάστημα, στοιχείο που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό γραφείο. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι επιτελείς του Μαξίμου θέτουν ως κομβικό χρονικό διάστημα τις επόμενες σχεδόν σαράντα μέρες,  επικεντρώνοντας όλη την προσοχή  στην αναχαίτιση της ακρίβειας. 

«Η μεγάλη πρόκληση για το πρωθυπουργικό γραφείο είναι να δημιουργεί μέχρι το τέλος Μαΐου ένα "πλαίσιο ασφαλείας" προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπορεί να κοιτάξει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το έτσι και αλλιώς δύσκολο, εξαιτίας της παγκόσμιας αναταραχής,  μέλλον», τονίζει στο liberal.gr κυβερνητική πηγή. 

Το "πλαίσιο ασφαλείας"  φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία σειρά πρωτοβουλιών και κινήσεων που βασικό στόχο θα έχει την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης της κοινωνίας μέσα από την τιθάσευση της ακρίβειας. Με άλλα λόγια θα πρέπει τα νοικοκυριά  όχι μόνο να νιώσουν αλλά και να δουν στα οικονομικά τους, απτές κινήσεις ενίσχυσης. Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα εξελιχθεί με άσχημο τρόπο για την κυβέρνηση. 

Στον πυρήνα της συγκεκριμένης προσπάθειας, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο, βρίσκεται η  ανάγκη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

"Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη. Εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας. Αλλά αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία" είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τον κ. Χόγιερ, στέλνοντας μία ακόμα φορά το μήνυμα στις Βρυξέλλες.

Το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι και το τέλος Μαΐου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, θα επιμείνει στην ανάληψης μίας πολιτικής δέσμευση ότι η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί σε και ότι τα κράτη μέλη δε θα αφεθούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. 

Σε περίπτωση πάντως που η κατάσταση δεν εξελιχθεί όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, τότε είναι βέβαιο ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο, χωρίς πάντως αυτή τη στιγμή να μπορεί κάποιος να τις περιγράψει με σαφήνεια.