Αγωγή κατά της Novartis κατέθεσε το ελληνικό δημόσιο

Αγωγή κατά της Novartis κατέθεσε το ελληνικό δημόσιο

Αγωγή κατά της εταιρείας Novartis κατέθεσε το ελληνικό δημόσιο σήμερα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Διεκδικεί αποζημίωση ύψους 214 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την ηθική βλάβη που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο από χρηματισμό γιατρών. 

Ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζει ότι θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις κατά της εταιρείας για τις παράνομες πρακτικές της.

Στη δήλωσή του ο κ. Πλεύρης αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σήμερα το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αγωγή κατά της Novartis ποσού 214 εκ. ευρώ για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο από τις πράξεις που η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει στις ΗΠΑ και αφορούν στο χρηματισμό γιατρών. Το ελληνικό δημόσιο επιφυλάσσεται με νεότερη αγωγή να διεκδικήσει την οποιαδήποτε ζημία έχει υποστεί και είμαστε ξεκάθαροι ότι θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις κατά της εταιρείας Novartis για τις παράνομες πρακτικές της».

Όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο κ. Πλεύρης, «σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτα από την εταιρεία, η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσει η Novartis και να αποζημιώσει το ελληνικό δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της».

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε προαναγγείλει την κατάθεση της αγωγής εντός της ημέρας.

Σημειώνεται ότι η Novartis στις ΗΠΑ έχει ήδη καταβάλει ποσό 345 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, προκειμένου να κλείσουν οι έρευνες των αμερικανικών δικαστικών και ρυθμιστικών αρχών για την υπόθεση δωροδοκίας στην οποία συμμετείχε τόσο η ίδια όσο και δύο θυγατρικές της.