Άγκυρα: Το Oruc Reis θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στις 29 Νοεμβρίου

Άγκυρα: Το Oruc Reis θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στις 29 Νοεμβρίου

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας αφήνει να εννοηθεί πως οι εργασίες του Oruc Reis θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου και κατόπιν θα αποχωρήσει από την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

«Το πλοίο Oruc Reis  στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη σημερινή (σ.σ χθεσινή) NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV δήλωσε πως «το Oruc Reis μέχρι τέλους του μήνα είναι εκεί. Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο». «Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης ο κ. Καλίν πρότεινε και «κοινές έρευνες και κοινές γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Άγκυρα: Η Αθήνα να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις για διάλογο

Την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, εξέφρασε την Παρασκευή σε ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλες ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ σήμερα η Άγκυρα έδειξε τις πραγματικές διαθέσεις εκδίδοντας Navtex, με τον Τούρκο Υπουργό Εθνικής Άμυνας να κάνει λόγο για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ο Καλίν δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Άγκυρα και ότι οι ηγέτες του μπλοκ πρέπει να βλέπουν «στρατηγικά» τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ. «Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αφήσουν στην άκρη όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να δουν τους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ μέσω μιας ‘’στρατηγικής νοοτροπίας’’» δήλωσε χαρακτηριστικά στους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.   Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Λιβύη, η Συρία και το Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anatolu  ο Καλίν υποστήριξε ότι η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ αυξάνεται, και υπάρχει ανάγκη για «νέα και συγκεκριμένα» βήματα για να φέρει έναν νέο δυναμισμό και να ενισχύσει τη συνεργασία και τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ επισήμανε την ανάγκη για νέες ιδέες για μια «δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού» λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας χθες στο ελληνικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες»

Yπουργός Άμυνας: Δεν μπορεί η Τουρκία να ζητεί διάλογο, ενώ επιχειρεί τετελεσμένα

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας, στην 66η ετήσια Σύνοδο τηςΚοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα κατά την ομιλία του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα σέβεται πλήρως τις αρχές του Βορειο-ατλαντικού Συμφώνου και ειδικά τη δέσμευση του Άρθρου 1, περί επιλύσεως οιασδήποτε διεθνούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και χωρίς χρήση βίας ή άλλο τρόπο ασυμβίβαστο προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών».

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι από τον Αύγουστο, «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή πρόκληση που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι από τρίτη χώρα αλλά από κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε προς τα μέλη της Επιτροπής Ασφαλείας και Αμύνης της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του ΝΑΤΟ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, από την αρχή της κρίσεως, «πως θα ήταν εφικτός ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος εφ' όσον θα αποσυρθεί το ερευνητικό σκάφος μαζί με τις ναυτικές μονάδες που το συνοδεύουν».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι στις 12 Σεπτεμβρίου επετεύχθη η επανέναρξη των τεχνικών συζητήσεων υπό την εποπτεία της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής πιθανής εμπλοκής με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς.

«Ωστόσο», είπε ο υπουργός, «η γειτονική χώρα προέβη σε νέα πρόκληση, κατά παράβαση των συμφωνημένων περί του μηχανισμού εκτόνωσης κρίσεων, αποστέλλοντας το ερευνητικό σκάφος ακόμα εγγύτερα προς τα νησιά».

«Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνει τη διάσταση μεταξύ των δηλώσεων και των ενεργειών εκ μέρους της γείτονος, πλήττοντας την αξιοπιστία της στη Συμμαχία, ενώ μαρτυρά και τις πραγματικές της προθέσεις. Δεν μπορεί να ζητεί διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα στην ίδια περιοχή» ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Σχετικά με την αντίδραση της Ελλάδος, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας σημείωσε πως από τον Αύγουστο η χώρα μας αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση διατηρώντας πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.

Όπως εξήγησε, οι ενέργειες αυτές πλήττουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας αφού αντιβαίνουν στο 'Αρθρο 1 του Βορειο-Aτλαντικού Συμφώνου, αφού δεν συνιστούν έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης διαφοράς μεταξύ δύο Συμμάχων και γειτόνων. «Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν νοείται ως διάθεση ειρηνικής επιλύσεως», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, ο οποίος θα διεξαχθεί με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και όχι υπό την απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας, προκλήσεων και σχεδιασμένης παραπληροφορήσεως ενώ υπογράμμισε ότι ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε να αποφευχθούν οι σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες, δεν εισακούσθηκε.