Άγκυρα: Παραδίδονται αύριο τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά F-35

Άγκυρα: Παραδίδονται αύριο τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά F-35

Αύριο θα γίνει η παράδοση των πρώτων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για «πάγωμα» της συμφωνίας δεν μπορεί να θέσει εμπόδια.

«Στα πλαίσια της συμφωνίας για τα F-35 πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες επικοινωνίες και αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παράδοση των F-35. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα», ανέφερε συγκεκριμένα στην τουρκική Βουλή ο κ. Μποζντάγ, σύμφωνα με το δίκτυο trt.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί βουλευτές αντιτίθενται στην πώληση των F-35, αντιδρώντας στην απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Στο σημείο αυτό στάθηκε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η Γερουσία των ΗΠΑ έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στην Τουρκία.

«Εμείς ζητήσαμε από τις ΗΠΑ τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. Τα ζητήσαμε και από άλλες χώρες. Δεν διαθέτουμε αντιαεροπορικό σύστημα και ως Τουρκία το έχουμε ανάγκη, αλλά οι ΗΠΑ δεν μας το δίνουν. Ζητάμε από άλλους,  οι οποίοι επίσης δεν μας δίνουν. Τι θα έπρεπε λοιπόν να κάνει η Τουρκία; Να αφήσει τον εναέριο χώρο της ανυπεράσπιστο;», διερωτήθηκε ο κ. Μποζντάγ.

Τέλος, αφού υπενθύμισε ότι η Τουρκία προχώρησε στην αγορά των S-400 επωφελούμενη από τα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε ότι «δεν τίθεται θέμα υποχώρησης». Όπως ανέφερε ο κ. Μποζντάγ, «η απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας περί μη μεταφοράς όπλων δεν επηρεάζει την Τουρκία. Η Τουρκία έχει τη δύναμη να προστατέψει τον εαυτό της».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ΜΜΕ των ΗΠΑ, πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσαν την είδηση, με την εταιρεία που τα κατασκευάζει Lockheed Martin να ενημερώνει ότι θα πραγματοποιηθεί η σχετική τελετή στο Τέξας.

(φωτογραφία αρχείου AP)