Αφρική: Ξεπερνούν τα 500.000 τα κρούσματα του κορονοϊού - Ανάγκη χρήσης μάσκας

Αφρική: Ξεπερνούν τα 500.000 τα κρούσματα του κορονοϊού - Ανάγκη χρήσης μάσκας

Οι αφρικανικές χώρες πρέπει να διενεργήσουν περισσότερα τεστ για τον κορονοϊό και να πείσουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί μάσκες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αφρικανικός οργανισμός για τον έλεγχο της ασθένειας, την ώρα που τα κρούσματα στην ήπειρο ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με το Reuters.

Τα νέα κρούσματα στην Αφρική αυξήθηκαν κατά 24% την τελευταία εβδομάδα, με τα στοιχεία από τις κυβερνήσεις και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δείχνουν ότι υπάρχουν 512.499 επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19, με 11.930 θανάτους.

«Η πανδημία αποκτά πλήρη δυναμική», δήλωσε ο Τζον Νκενγκασόνγκ, επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης (CDC), σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από την Αντίς Αμπέμπα.

Ο Νκενγκασόνγκ δήλωσε ότι οι αφρικανικές χώρες, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν αξιόπιστα στοιχεία, πρέπει να υιοθετήσουν μια επιθετική προσέγγιση για να ενθαρρύνουν τη χρήση μασκών και να αυξήσουν τους ελέγχους και την ιχνηλάτηση.

«Αυτό θα σώσει ζωές και θα σώσει την οικονομία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος, η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, η Γκάνα και η Αλγερία αντιστοιχούν στο 71% των κρουσμάτων της ηπείρου.

Κάποιες κυβερνήσεις εμφανίστηκαν απρόθυμες να παραδεχθούν ότι ξέσπασε επιδημία ή να υποβάλουν τα υπό διάλυση συστήματα υγείας τους σε εξωτερικό έλεγχο, ενώ άλλες είναι είτε πολύ φτωχές ή σπαράσσονται από συγκρούσεις για να μπορέσουν να διενεργήσουν σημαντικό αριθμό ελέγχων.

Ο Νκενγκασόνγκ δήλωσε ότι καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, τα νοσοκομεία αναπόφευκτα θα κατακλυστούν από περιστατικά. «Αυτό είναι κάτι που ήδη συμβαίνει. Θα συνεχίζουμε να το βλέπουμε αυτό όσο εξαπλώνεται η πανδημία», πρόσθεσε.

Αν και πολλές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να χαλαρώνουν σταδιακά το lockdown για να επανεκκινήσει και πάλι η οικονομία τους, οι κυβερνήσεις τους γνωρίζουν ότι το υπερβολικά γρήγορο ‘άνοιγμα’ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νέων κρουσμάτων.