Αφγανιστάν: Ταλιμπάν έκαναν «κηδεία» με φέρετρα με τις σημαίες των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν έκαναν «κηδεία» με φέρετρα με τις σημαίες των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ

Υποστηρικτές των Ταλιμπάν περιέφεραν σήμερα φέρετρα καλυμμένα με αμερικανικές και σημαίες του ΝΑΤΟ στην ανατολική πόλη Χοστ, σε μια χλευαστική εικονική κηδεία, στο πλαίσιο των εορτασμών τους σε όλη τη χώρα μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατιωτών.

Η εικονική κηδεία, στην οποία περιέφεραν φέρετρα καλυμμένα με γαλλικές και βρετανικές σημαίες στους δρόμους που ήταν γεμάτοι από κόσμο, σηματοδότησε το τέλος ενός 20ετούς πολέμου και μια βιαστική και ταπεινωτική έξοδο για την Ουάσινγκτον και τους νατοϊκούς συμμάχους της.

Ορισμένοι από το πλήθος κράδαιναν ψηλά τα όπλα, ενώ άλλοι ύψωναν σημαίες των Ταλιμπάν ή τράβαγαν φωτογραφίες την πομπή με κινητά τηλέφωνα.

«Η 31η Αυγούστου είναι η επίσημη Ημέρα Ελευθερίας μας. Αυτή την μέρα, αμερικανικές δυνάμεις κατοχής και δυνάμεις του ΝΑΤΟ εγκατέλειψαν τη χώρα», δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, Κάρι Σαγίντ Χόστι, στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Zhman TV κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής κάλυψης του γεγονότος.

Τηλεοπτικά πλάνα από την Χοστ κοινοποιήθηκαν σήμερα ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με άλλα βίντεο που δείχνουν εορτασμούς με πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα Καμπούλ και έναν άνδρα να κρέμεται από ένα αμερικανικό ελικόπτερο Black Hawk, το οποίο κάνει κύκλους πάνω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, την Κανταχάρ. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των βίντεο.

Οι τελευταίοι Αμερικανοί επιβιβάστηκαν στην τελευταία πτήση από το Αφγανιστάν ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, τερματίζοντας τη χαοτική επιχείρηση απεγκλωβισμού 123.000 αμάχων από το Αφγανιστάν.

Σε μια αιφνιδιαστική επιστροφή του στην εξουσία, το ισλαμιστικό κίνημα ανέτρεψε μια κυβέρνηση που στηρίχθηκε και εξοπλίστηκε από τις ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν άρπαξαν όπλα αμερικανικής κατασκευής που άφησαν πίσω τους οι αφγανικές δυνάμεις, οι οποίες αμαχητί τράπηκαν σε φυγή.

Άλλες εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο σήμερα έδειχναν μέλη των Ταλιμπάν να περπατούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ φορώντας αμερικάνικες στρατιωτικές στολές εργασίας, άλλα να κρατούν αστραφτερά τουφέκια και άλλα να δοκιμάζουν διόπτρες νυχτερινής όρασης ή να περιεργάζονται αμερικανικά ελικόπτερα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν ανησυχεί από τις εικόνες καθώς τα ελικόπτερα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να πετάξουν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρώντας κατέστρεψαν περισσότερα από 70 αεροσκάφη και δεκάδες άρματα μάχης. Απενεργοποίησαν επίσης τα συστήματα αεράμυνας που αναχαίτισαν μια απόπειρα επίθεσης με ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους την παραμονή της αμερικανικής αποχώρησης.