Αφγανιστάν: Πολλά θύματα σε αεροπορική επιδρομή εναντίον συγκέντρωσης των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Πολλά θύματα σε αεροπορική επιδρομή εναντίον συγκέντρωσης των Ταλιμπάν

 

Για «πολλά θύματα», μεταξύ των οποίων και άμαχοι, κάνουν λόγο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Αφγανιστάν μετά από μια επιδρομή της πολεμικής αεροπορίας σήμερα σε κορανική σχολή, κοντά στην πόλη Κουντούζ, όπου φέρεται ότι είχαν συγκεντρωθεί ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, τον Μοχάμαντ Ραντμάνις, «τουλάχιστον 20 Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων και διοικητές της κόκκινης μονάδας (σ.σ. ειδικές δυνάμεις) σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν» στην επιχείρηση αυτή.

Ο Ραντμάνις είπε επίσης ότι στη σχολή βρίσκονταν επίσης «μέλη της Σούρα (σ.σ. συμβούλιο των Ταλιμπάν) της Κουέτα» (στο Πακιστάν), διαψεύδοντας ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν άμαχοι. Η σχολή αυτή λειτουργούσε ουσιαστά ως «κέντρο εκπαίδευσης» για τους ισλαμιστές αντάρτες, πρόσθεσε.

«Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επιθέσεις ευρείας κλίμακας εναντίον κυβερνητικών στόχων στην περιφέρεια του Ντάστε Άρσι», σημείωσε.

Ωστόσο, ο διευθυντής του νοσοκομείου της Κουντούζ, Δρ. Ναΐμ Μανγκάλ, έκανε λόγο για «πολλούς νεκρούς» και τουλάχιστον 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διαβεβαίωσαν ότι την ώρα της αεροπορικής επιδρομής ήταν σε εξέλιξη στη σχολή μια τελετής απονομής διπλωμάτων στους μαθητές. Την εκδοχή αυτή υποστηρίζουν και οι Ταλιμπάν που ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «τουλάχιστον 150 ιερωμένοι και σπουδαστές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν».

Οι Ταλιμπάν έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή Ντάστε Άρσι που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της επαρχίας Κουντούζ.

Φωτογραφία AP