Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν στρατιωτική βάση στον βορρά - 14 στρατιώτες νεκροί

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν στρατιωτική βάση στον βορρά - 14 στρατιώτες νεκροί

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα μια στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 στρατιώτες, ενώ αβέβαιη παραμένει η τύχη των δεκάδων άλλων στρατιωτικών της βάσης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την βάση Τσενάγια, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Γκόρματς, στην επαρχία Φάριαμπ, έπειτα από σκληρές μάχες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αφγανικού στρατού για το βόρειο τμήμα της χώρας Μοχάμαντ Χάνιφ Ρεζάι.

Τουλάχιστον 100 στρατιωτικοί βρίσκονταν στην βάση όταν εξαπέλυσαν την επίθεσή τους οι Ταλιμπάν την Κυριακή, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Είναι τραγωδία το γεγονός ότι η βάση έπεσε στα χέρια των εχθρών. Κάποιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, κάποιοι άλλοι αιχμαλωτίστηκαν και ορισμένοι διέφυγαν βρίσκοντας καταφύγιο στους κοντινούς λόφους», σημείωσε.

Ο τοπικός αξιωματούχος Χάσιμ Ότακ διευκρίνισε βάσει των στοιχείων που διέθετε ότι 14 στρατιώτες σκοτώθηκαν και περίπου 40 αιχμαλωτίστηκαν.

Η επίθεση αυτή συνέπεσε με την άλλη που έχουν εξαπολύσει από την Πέμπτη το βράδυ οι Ταλιμπάν στην πόλη Γκάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, η οποία συνεχιζόταν και σήμερα.

Σύμφωνα με τον Ταχίρ Ρεχμάνι, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Φάριαμπ, η βάση έπεσε καθώς οι στρατιώτες της ζήτησαν μάταια ενισχύσεις και αεροπορική υποστήριξη από την Καμπούλ. "Αυτοί (οι αρχές) ήταν πολύ απασχολημένοι με το Γκάζνι", σχολίασε.

Στο μέτωπο της Γκάζνι, μεγάλη ανησυχία προκαλεί σήμερα η τύχη των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί εκεί από τις μάχες που γίνονται μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν για τον έλεγχο της πόλης.

Οι αρχές δηλώνουν ότι η Γκάζνι, η οποία απέχει δύο ώρες δρόμο από την Καμπούλ, παραμένει έπειτα από πέντε ημέρες μαχών στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες διεξάγουν επιχειρήσεις για να εκδιώξουν από εκεί τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο κάτοικοι δήλωσαν στο AFP ότι η παρουσία των Ταλιμπάν εξακολουθεί να είναι μεγάλη στην πόλη όπου πυρπολούν κτίρια και επιτίθενται σε αμάχους.

Ο ΟΗΕ γνωστοποίησε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, περισσότεροι από 100 άμαχοι έχουν πέσει θύματα των συγκρούσεων από την Πέμπτη το βράδυ στην πόλη. Οι άμαχοι κινδυνεύουν όχι μόνον από τα πυρά των Ταλιμπάν, αλλά και από τις αεροπορικές επιδρομές των αμερικανικών δυνάμεων που γίνονται σε υποστήριξη των αφγανικών.

Ένας αξιωματούχος της Γκάζνι, ο Σας Γκιουλ Ρεζάγε, σημείωσε σήμερα ότι ορισμένες ζώνες της πόλης ελέγχονται από τις αφγανικές δυνάμεις. Ωστόσο σε άλλες «οι Ταλιμπάν έχουν αναπτύξει τους δικούς τους μαχητές σε ψηλά κτίρια για να πυροβολούν από εκεί τις δυνάμεις ασφαλείας», είπε.

Το δίκτυο τηλεπικοινωνιών παρέμενε την ίδια ώρα στο μεγαλύτερο μέρος του εκτός λειτουργίας, καθιστώντας δύσκολη την επιβεβαίωση των πληροφοριών.

«Η Γκάζνι είναι προς το παρόν μια πόλη φάντασμα. Οι Ταλιμπάν πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να βρουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους και να τους σκοτώσουν», δήλωσε ο κάτοικος της πόλης Σάγεντ Ζία. "Όσοι μπορούν φεύγουν", πρόσθεσε.

Ένας άλλος κάτοικος, ο οποίος κατονομάστηκε μόνον ως Αμπντάλα, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν σκοτώνουν όποιον αρνείται να τους βοηθήσει.

«Είδα φορτηγά γεμάτα πτώματα να κατευθύνονται σε κοιμητήριο της πόλης. Φαινόταν ότι όλοι ήταν άμαχοι», σημείωσε.

«Η πόλη είναι γεμάτη καπνούς. Παντού, όπου πάνε, βάζουν φωτιά», πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι έχουν λεηλατήσει καταστήματα, όπως και ότι οι άμαχοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια νερού και τροφίμων.

Την ίδια ώρα άλλοι κάτοικοι δήλωσαν στο AFP ότι τις τελευταίες ημέρες έβλεπαν εγκαταλελειμμένα πτώματα στους δρόμους.

«Προς το παρόν, οι μάχες έχουν προκαλέσει τον θάνατο 110 ως 150 αμάχων. Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί», ανακοίνωσε το Ocha, το γραφείο του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένο με τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων.

Χθες εξάλλου ο υπουργός Άμυνας Τάρικ Σαχ Μπαχράμι ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 100 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί στη μάχη, όπως και 20 ως 30 πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP