7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Αφγανιστάν: Κινητικότητα για τη συγκρότηση ενός μετώπου διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Κινητικότητα για τη συγκρότηση ενός μετώπου διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν
Shutterstock

Μία ομάδα βετεράνων Αφγανών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένων και δύο προσώπων με περιφερειακή επιρροή, οργανώνονται προκειμένου να συνομιλήσουν με τους Ταλιμπάν και προγραμματίζουν να συναντηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων για τον σχηματισμό ενός μετώπου.

Ο στόχος της κίνησης αυτής, εντοπίζεται στην οργάνωση ενός μετώπου διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, όπως δήλωσε ένα μέλος της ομάδας.

Ειδικότερα, ο Χαλίντ Νουρ, γιος του Άτα Μοχαμάντ Νουρ, που ήταν ο άλλοτε ισχυρός κυβερνήτης της διοικητικής περιφέρειας Μπαλχ στα βόρεια του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι στην ομάδα συμμετέχει και ο βετεράνος ηγέτης Άμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν, αλλά και άλλοι που είναι αντίθετοι στην κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

«Προτιμούμε να διαπραγματευτούμε συλλογικά, επειδή το πρόβλημα του Αφγανιστάν δεν μπορεί να επιλυθεί από έναν από εμάς», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο ηλικίας 27 ετών Νουρ, σε μία συνέντευξη από μία άγνωστη τοποθεσία.

«Έτσι, είναι σημαντικό, για το σύνολο της πολιτικής κοινότητας της χώρας να έχει συμμετοχή, με έμφαση στους παραδοσιακούς ηγέτες, αυτούς με την επιρροή και με τη δημόσια υποστήριξη» τόνισε ο Νουρ.

Ο Άτα Νουρ και ο Ντόστουμ, βετεράνοι της εμπόλεμης διαμάχης στο Αφγανιστάν εδώ και σαράντα χρόνια, διέφυγαν από τη χώρα όταν η πόλη Μαζάρ-ι Σαρίφ που βρίσκεται στα βόρεια του Αφγανιστάν, έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, χωρίς να πολεμήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ υποχώρησε σε όλα τα μέτωπα, καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.

Εντούτοις, οι παρασκηνιακές συζητήσεις αποτελούν ένδειξη της επιστροφής στην ενεργό δράση των παραδοσιακών ηγετών του Αφγανιστάν, μετά τη στρατιωτική προέλαση των Ταλιμπάν.

Σε κάθε περίπτωση, η διακυβέρνηση του Αφγανιστάν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι μία πραγματική πολυδιάστατη πρόκληση για την οποιαδήποτε ομάδα, αν δεν υπάρξει ένας συμβιβασμός με το μωσαϊκό των εθνοτήτων που παραδοσιακά συγκροτούν το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την άποψη των περισσότερων αναλυτών.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Νέες προειδοποιήσεις για συγκεκριμένη απειλή στην Καμπούλ – Στην τελική ευθεία η επιχείρηση εκκένωσης

Μακρόν: Παρίσι και Λονδίνο θα καταθέσουν ψήφισμα στον ΟΗΕ για μια ζώνη ασφαλείας στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: «Capital controls» με επιτρεπόμενο ποσό ανάληψης τα 200 δολάρια ανά άτομο την εβδομάδα

Ταλιμπάν: Καταδικάζουν την επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ - Σύντομα θα ανακοινώσουν τη νέα κυβέρνηση

Καμπούλ - Αεροδρόμιο: Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με επανέναρξη «επιχειρήσεων» - Άρχισε η «υποχώρηση» των δυνάμεων των ΗΠΑ

Μακρόν: Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή

ΝΑΤΟ: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στην Καμπούλ

Πρ. ΥΦΥΠΕΞ Γερμανίας: Πρέπει να μιλήσουμε με τους Ταλιμπάν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ