Αφγανιστάν: Ηγέτης της αντισοβιετικής αντίστασης αρνείται να παραδώσει στους Ταλιμπάν περιοχές που ελέγχει

Αφγανιστάν: Ηγέτης της αντισοβιετικής αντίστασης αρνείται να παραδώσει στους Ταλιμπάν περιοχές που ελέγχει

O γιος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος ήταν από τους κύριους ηγέτες της αντισοβιετικής αντίστασης στο Αφγανιστάν στη δεκαετία του ’80, δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει περιοχές υπό τον έλεγχό του στους Ταλιμπάν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya.

Το κανάλι ανέφερε ότι ο Αχμάντ Μασούντ κάλεσε σε σχηματισμό ευρείας κυβέρνησης για τη διακυβέρνηση της χώρας με τη συμμετοχή των Ταλιμπάν, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος θα είναι «αναπόφευκτος» αν οι εξεγερμένοι (Ταλιμπάν) αρνηθούν τον διάλογο.

Συγκεκριμένα δήλωσε έτοιμος για ειρηνικές συνομιλίες με το ισλαμιστικό κίνημα που κατέλαβε την εξουσία στην Καμπούλ πριν από μία εβδομάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για πόλεμο.

«Θέλουμε να κάνουμε τους Ταλιμπάν να αντιληφθούν ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Αχμαντ Μασούντ τηλεφωνικά στο ειδησογραφικό πρακτορείο Reuters από το προπύργιό του στην Κοιλάδα του Πανσίρ, βορειοδυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου έχουν συγκεντρωθεί υπολείμματα μονάδων του τακτικού αφγανικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων και τοπικές πολιτοφυλακές.

«Δεν θέλουμε να ξεσπάσει πόλεμος», λέει.

Εντούτοις, προειδοποιεί ότι οι υποστηρικτές του είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εάν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι, προς το παρόν, δεν έχουν πλησιάσει στο Πανσίρ, προσπαθήσουν να εισβάλουν.

«Θέλουν να αμυνθούν, θέλουν να πολεμήσουν, θέλουν να αντισταθούν σε οποιοδήποτε ολοκληρωτικό καθεστώς», όπως αναφέρει.

Ο Αχμαντ Μασούντ λέει ότι οι δυνάμεις αυτές δεν προέρχονται μόνο από το Πανσίρ, το οποίο είχε αντισταθεί στους Ταλιμπάν και πριν από τοι 2001.

«Από μία επαρχία υπερασπιζόμαστε ολόκληρη τη χώρα».

Επιπροσθέτως ζήτησε τον σχηματισμό συμπεριληπτικής, ευρείας κυβέρνησης στην Καμπούλ, η οποία θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες του Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν πρέπει να αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Washington Post ο γιος του Αχμαντ Σαχ Μασούντ απηύθυνε έκκληση στη Δύση για υποστήριξη.