7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Αφγανιστάν: Η Βρετανία επικρίνει την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη χώρα

Αφγανιστάν: Η Βρετανία επικρίνει την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη χώρα
APimages

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας επέκρινε σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανακάμψει η αλ Κάιντα κάτι που θα «απειλήσει την ασφάλεια» όλου του κόσμου.

«Δεν ήταν ούτε η κατάλληλη στιγμή ούτε η κατάλληλη απόφαση διότι πιθανόν η αλ Κάιντα θα επιστρέψει», δήλωσε ο Ουάλας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky, εκφράζοντας την ανησυχία του για «την απειλή για την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας» που θα αποτελούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Αφγανιστάν θα καταλήξει ένα αποτυχημένο κράτος, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τζιχαντιστές. «Ανησυχώ πάρα πολύ ότι τα αποτυχημένα κράτη αποτελούν πρόσφορο έδαφος για αυτού του είδους τους ανθρώπους», επεσήμανε.

Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, που θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, «αφήνει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα επί του πεδίου», εκτίμησε ο ίδιος, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει σχεδόν τις μισές πρωτεύουσες των επαρχιών της χώρας μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών και ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του βόρειου, νότιου και δυτικού Αφγανιστάν.

Εξάλλου ο Ουάλας επέκρινε τη συμφωνία που σύναψαν οι ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020 στη Ντόχα με τους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι επρόκειτο για «λάθος, τις συνέπειες του οποίου μάλλον θα πληρώσουμε όλοι».

«Η συμφωνία της Ντόχα ήταν μια κακή συμφωνία, διότι έλεγε στους Ταλιμπάν ότι είχαν κερδίσει όταν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο και επειδή υπονόμευσε την εξουσία της αφγανικής κυβέρνησης», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός.

Νωρίτερα όταν ρωτήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC για το ενδεχόμενο το Λονδίνο να στείλει και πάλι στρατεύματα στο Αφγανιστάν ο Ουάλας απάντησε: «Θα αφήσω κάθε ενδεχόμενο ανοικτό. Αν οι Ταλιμπάν έλαβαν κάποιο μήνυμα από την προηγούμενη φορά, αυτό είναι ότι αν αρχίσουν να φιλοξενούν την αλ Κάιντα, αν αρχίσουν να επιτίθενται στη Δύση (...) μπορεί να επιστρέψουμε».

Μάλιστα σε δηλώσεις του στο BBC ο Βρετανός υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι το Αφγανιστάν διολισθαίνει προς τον εμφύλιο.

«Η Βρετανία έμαθε τη δεκαετία του 1830 ότι πρόκειται για μια χώρα την οποία διοικούν πολέμαρχοι, υπάρχουν διαφορετικές επαρχίες και φυλές και καταλήγεις, αν δεν προσέξεις πολύ, σε εμφύλιο. Και πιστεύω ότι οδεύουμε προς εμφύλιο», τόνισε ο Ουάλας.

«Οι Ταλιμπάν δεν είναι μια ενιαία οντότητα, κάτω από την κοινή ονομασία υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα», εξήγησε ο ίδιος.

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Βρετανού πρώην υπουργού Παλαίμαχων Τζόνι Μέρσερ, ο οποίος επέκρινε την απόφαση να αποχωρήσουν τα διεθνή στρατεύματα έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το Λονδίνο «επέλεξε την ήττα» και ότι αυτή η έλλειψη «πολιτικής βούλησης» είναι «επονείδιστη» και «λυπηρή».

«Είναι πολύ δύσκολο για όσους έχουν εμπλακεί να προσπαθήσουν να κατανοήσουν και να δεχθούν», δήλωσε ο Μέρσερ στο Times Radio. «Είναι ταπεινωτικό για τον βρετανικό στρατό, για τις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους εκεί, αλλά κυρίως μια τραγωδία για τον αφγανικό λαό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ