Αφγανιστάν: Επίθεση των Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση - Πληροφορίες για πολλά θύματα

Αφγανιστάν: Επίθεση των Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση - Πληροφορίες για πολλά θύματα

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για μια επίθεση σε στρατιωτική βάση στην επαρχία Χελμάντ του νότιου Αφγανιστάν, όπου σταθμεύουν τουλάχιστον 150 μέλη του αφγανικού στρατού και της υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χθες Κυριακή το βράδυ, επεσήμαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι Ταλιμπάν.

“Δεκάδες μέλη των εχθρικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την επίθεση”, δήλωσε ο Κάρι Γιούσουφ Αχμέντι εκπρόσωπος των ανταρτών.

Το αφγανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την επίθεση και πρόσθεσε ότι από αυτή τραυματίστηκε ένα μέλος του στρατού.

Οι αφγανικές δυνάμεις έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες τους τελευταίους δύο μήνες σε όλη τη χώρα. Η βία αποτελεί σημαντική απειλή για την εύθραυστη ειρηνευτική συμφωνία που σύναψαν στο τέλος Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, καθώς ο αφγανικός στρατός αντιμετωπίζει τους ενδυναμωμένους αντάρτες χωρίς τη στήριξη του αμερικανικού στρατού.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών Πληροφοριών που επέζησε της επίθεσης δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει σε φορτηγό κοντά στη βάση που σταθμεύει η Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας (NDS) και ο αφγανικός στρατός.

Μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε ότι βοήθησε στην ανάσυρση τουλάχιστον 18 πτωμάτων από τη βάση χθες το βράδυ.

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν, η αστυνομία στην ανατολική επαρχία Πακτίκα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μαχητές των Ταλιμπάν έριξαν χειροβομβίδα σε τέμενος στην περιοχή Χαϊερκότ χθες το απόγευμα.

Οι ΗΠΑ έχουν παρατηρήσει αύξηση των επιθέσεων των Ταλιμπάν εναντίον των αφγανικών δυνάμεων τον Μάρτιο μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες και παρά τις ελπίδες ότι αυτή θα οδηγήσει σε μείωση της βίας στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ