ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Αφγανιστάν: Ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε λεωφορείο - Τουλάχιστον δύο νεκροί

Αφγανιστάν: Ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε λεωφορείο - Τουλάχιστον δύο νεκροί

Ένοπλοι έστησαν σήμερα ενέδρα σε λεωφορείο στο οποίο επέβαινε το προσωπικό ενός πανεπιστημίου και φοιτητές στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός και ένας φοιτητής, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των αμάχων, την ώρα που οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν παραμένουν σε τέλμα.

Έξι λέκτορες του πανεπιστημίου τραυματίστηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε στην επαρχία Μπάγκλαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Σαγέντ Χαμιντ Ρουσάν.

Το υπουργείο απέδωσε την επίθεση στους Ταλιμπάν, αν και οι αντάρτες αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη.

“Η επίθεση (…) δεν έχει καμία σχέση με τους μουτζαχεντίν μας, καταδικάζουμε την επίθεση και τη θεωρούμε συνωμοσία του εχθρού”, δήλωσε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Στη δυτική επαρχία Χεράτ άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που φρουρούσαν ένα φράγμα, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τρεις και να τραυματίσουν έναν ακόμη, σύμφωνα με αξιωματούχους της περιοχής. Τέσσερα άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αγνοούνται.

Διπλωμάτες ανησυχούν για τη συνεχώς αυξανόμενη βία στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων των στοχευμένων επιθέσεων εναντίον κρατικών υπαλλήλων, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι Ταλιμπάν και Καμπούλ έχουν ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κατάρ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις στοχευμένες δολοφονίες, κυρίως μελών μειονοτικών ομάδων, γυναικών και δημοσιογράφων.

“Άγνωστοι δράστες έχουν επίσης επιτεθεί σε δημοσιογράφους, ακτιβιστές και επαγγελματίες, σκοτώνοντας πολλούς και ωθώντας κάποιους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ αφήνουν τους υπόλοιπους να ζουν στο φόβο”, κατήγγειλε η Πατρίτσια Γκόσμαν, αναπληρώτρια διευθύντρια του HRW για την Ασία.

ΕΜ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ