Αφγανιστάν: Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση με 10 νεκρούς σε τέμενος

Αφγανιστάν: Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση με 10 νεκρούς σε τέμενος

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση στο κανάλι της οργάνωσης στο Telegram.

O μέχρι στιγμής απολογισμός είναι τουλάχιστον 10 νεκροί ακαι 15 τραυματίες. 

«Έκρηξη σε τζαμί των σιιτών αδελφών μας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν 15», δήλωσε ο Ασίφ Γουαζέρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία Μπαλκ, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τοπικός αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 25 θύματα από την έκρηξη. «Οι αρχικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 25 θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά  ο Ζαμπιχουλάχ Νουράνι, επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης και πολιτισμού της επαρχίας Μπαλκ, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ζία Ζεντάνι, εκπρόσωπος της περιφερειακής υγειονομικής υπηρεσίας, δήλωσε ότι εκτιμάται πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν στην έκρηξη.

Το περιστατικό συνέβη δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις σε σχολείο της περιοχής της δυτικής Καμπούλ, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες Χαζάρα. Από τις εκρήξεις αυτές έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν.

Κάτοικος της Μαζάρ-ι-Σαρίφ δήλωσε ότι βρισκόταν με την αδελφή της σε κοντινή αγορά όταν άκουσε μια μεγάλη έκρηξη και είδε καπνό να υψώνεται πάνω από την περιοχή του σιιτικού τεμένους. «Τα τζάμια των καταστημάτων έσπασαν, υπήρχε συνωστισμός και όλοι άρχισαν να τρέχουν», δήλωσε η γυναίκα, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Στο μεταξύ, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε έκρηξη στην πόλη Κουντούζ του βόρειου Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο Νατζιμπουλάχ Σαχέλ, από την περιφερειακή υγειονομική υπηρεσία, δήλωσε ότι στα νοσοκομεία είχαν μεταφερθεί θύματα της έκρηξης και ότι ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το ακριβές σημείο ή την αιτία της έκρηξης.