7ος χρόνος, ημέρα 2156η
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Χονγκ Κονγκ: Αφέθηκε ελεύθερη η ακτιβίστρια υπέρ της δημοκρατίας Άγκνες Τσόου

Αφέθηκε ελεύθερη η ακτιβίστρια υπέρ της δημοκρατίας Άγκνες Τσόου
AP Photo/Jae C. Hong

Η ακτιβίστρια του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ Άγκνες Τσόου απελευθερώθηκε από τη φυλακή σήμερα το πρωί αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης επτά μηνών για τον ρόλο της σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2019.

Σημειώνεται ότι η απελευθέρωσή της συμπίπτει με τη δεύτερη επέτειο της καθοριστικής διαδήλωσης της 12ης Ιουνίου του 2019 όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έκαναν πορεία διαμαρτυρόμενοι κατά της πρότασης της κυβέρνησης να επιτραπούν οι εκδόσεις πολιτών στην ηπειρωτική Κίνα. Η αστυνομία είχε προσπαθήσει τότε να διαλύσει τους διαδηλωτές με τη ρίψη χημικών και πλαστικών σφαιρών, σε μια αντιπαράθεση που έδωσε τον τόνο για ολοένα και πιο έντονες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μετέτρεψε τη διαμαρτυρία σε ένα ευρύτερο αντικυβερνητικό κίνημα.

Υπογραμμίζεται ότι σήμερα έξω από το σωφρονιστικό ίδρυμα Τάι Λαμ συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές της για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην 24χρονη ακτιβίστρια. Βγαίνοντας από τη φυλακή, η Τσόου μπήκε σε αυτοκίνητο και αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο RTHK.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 2.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σήμερα σε επιφυλακή καθώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διατυπωθεί καλέσματα για διαδηλώσεις προς τιμή της σημερινής επετείου. Στη μητρόπολη παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση των διαδηλώσεων, μέτρο που ελήφθη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, παρόλο που τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί μόνο τρία νέα κρούσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ