Αεροδρόμιο Χίθροου: Η βρετανική κυβέρνηση θα χάσει στην «ρουλέτα της καραντίνας»

Αεροδρόμιο Χίθροου: Η βρετανική κυβέρνηση θα χάσει στην «ρουλέτα της καραντίνας»

Το αεροδρόμιο του Χίθροου, ο πιο πολυσύχναστος αερολιμένας της Ευρώπης, κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει κατεπειγόντως ένα σύστημα ελέγχου των ταξιδιωτών με τεστ, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει στο παιχνίδι της παγκόσμιας «ρουλέτας της καραντίνας» μετά την καθήλωση των αεροπορικών στόλων λόγω του κορονοϊού.

Η χειρότερη υγειονομική κρίση από την επιδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 έχει προκαλέσει οικονομική αναστάτωση σε όλο τον πλανήτη και μόλις η αεροπορική βιομηχανία άρχιζε να παίρνει και πάλι μπροστά διαφαίνεται ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την Βρετανία να επιβάλλει καραντίνα στους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός της από την Ισπανία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται ένα σύστημα για εξέταση των ταξιδιωτών με τεστ και μάλιστα γρήγορα», δήλωσε ο CEO του αεροδρομίου του Χίθροου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας το εφαρμόζουν ήδη και η Βρετανία θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα», είπε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί κριτική για την καθυστέρησή του να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ελέγχου, και ερωτηθείς σχετικά από το BBC ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν είπε: «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή που να υπόσχεται ότι θα λυθούν όλα με τη διενέργεια τεστ κατά την άφιξη ταξιδιωτών. Ο ιός μπορεί να επωάζεται για αρκετό διάστημα».

Το αεροδρόμιο Χίθροου, καθώς και οι αεροπορικές εταιρείες και ολόκληρος ο κλάδος του τουρισμού πλήττονται σοβαρά από την πανδημία.

Ο αριθμός των ταξιδιωτών μειώθηκε κατά 96% στο β' τρίμηνο, και τα έσοδα κατά 85%.