7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ: Αδιέξοδο στις συνομιλίες Μπάιντεν με τους Ρεπουμπλικάνους για το νομοσχέδιο των υποδομών

Αδιέξοδο στις συνομιλίες Μπάιντεν με τους Ρεπουμπλικάνους για το νομοσχέδιο των υποδομών
AP Photo/Matt Rourke

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέκοψε χθες, Τρίτη, τις συνομιλίες που είχε για το νομοσχέδιο περί αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ με τη γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Σίλεϊ Καπίτο, αφού αναφέρθηκε ότι οι συνομιλίες του μαζί της «βρέθηκαν σε αδιέξοδο», και απευθύνθηκε για την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού σε μια διακομματική ομάδα γερουσιαστών.

Ο Μπάιντεν άλλαξε πορεία προς αναζήτηση νέων συνομιλητών μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, μετά την κίνηση της Καπίτο, που ηγούνταν μιας ομάδας έξι Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, να προσφέρει 330 δισεκατομμύρια δολάρια για νέες δαπάνες στον τομέα των υποδομών, ποσό κατά πολύ μικρότερο από τη μειωμένη πρόταση του 1,7 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που είχε κάνει ο ίδιος.

«Πληροφόρησε σήμερα [χθες, Τρίτη] τη γερουσιαστή Καπίτο ότι η τελευταία προσφορά από την ομάδα της δεν κάλυπτε κατά την άποψή του τις βασικές ανάγκες της χώρας μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του…, αλλά και την απογοήτευσή του ότι παρά την προθυμία του να μειώσει τις δαπάνες του σχεδίου του κατά περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, η ομάδα των Ρεπουμπλικάνων αύξησε τις επενδύσεις που πρότεινε μόνο κατά 150 δισεκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε η Ψάκι.

Στο πλαίσιο των κινήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, η συνάντηση μιας διακομματικής ομάδας γερουσιαστών με αντικείμενο της συζήτησης τα επόμενα βήματα για τις υποδομές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Μπίλ Κάσιντι, Μιτ Ρόμνεϊ και Ρομπ Πόρτμαν, αλλά και Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων της Κίρστεν Σίνεμα και του Τζο Μάντσιν, έλαβαν μέρος στη συνάντηση.

Οι γερουσιαστές ολοκλήρωσαν τη συνάντηση τους ενθαρρυμένοι σχετικά με τις συζητήσεις, χωρίς ωστόσο να κάνουν λόγο για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Ρόμνεϊ δήλωσε ότι επέτυχαν μία αρκετά καλή συμφωνία σε ειδικά ζητήματα, αλλά «δεν έχει προσδιοριστεί επαρκώς» ο τρόπος που θα καλυφθεί το οικονομικό κόστος.

Ο ίδιος είπε ότι θα αποκαλύψει μερικές λεπτομέρειες στις επόμενες εβδομάδες.