Αδιαπραγμάτευτες οι ευρωπαϊκές αξίες, το μήνυμα του προέδρου της Αυστρίας

Αδιαπραγμάτευτες οι ευρωπαϊκές αξίες, το μήνυμα του προέδρου της Αυστρίας

«Θα διασφαλίσω ότι οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες που είναι ενσωματωμένες στο σύνταγμά μας θα εξακολουθήσουν να είναι η πυξίδα για το μέλλον της Αυστρίας». Με τη δήλωση αυτή, ο πρόεδρος της Αυστρίας και στέλεχος των Πρασίνων, Alexander Van der Bellen, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τον νικητή των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, Sebastian Kurz, αναφορικά με την επιλογή του εταίρου του για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. 

Καθώς οι πληροφορίες θέλουν τον Kurz να προτιμά τη συνεργασία με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Heinz-Christian Strache, ο Van den Bellen ξεκαθάρισε ότι θα παρακολουθεί «πολύ στενά τόσο τις πολιτικές θέσεις όσο και τις προτάσεις που αφορούν τα πρόσωπα». 

Παρά τις αρχικές εντυπώσεις, ωστόσο, αυτό που σηματοδοτούν οι δηλώσεις του προέδρου είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή (για την ακρίβεια, την επιστροφή) της Ακροδεξιάς στην κυβέρνηση. Κι αυτό διότι ενώ πριν τις εκλογές ο ίδιος δήλωνε ότι θα κάνει το παν για να εμποδίσει τον Strache από το να γίνει καγκελάριος στην περίπτωση που το κόμμα του κέρδιζε τις εκλογές, τώρα θέτει ως μοναδικό όρο τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης. 

Ο Strache, όμως, έχει φροντίσει ήδη να κάνει το αναγκαίο βήμα, καθώς έχει εγκαταλείψει προ πολλού τη θέση για αποχώρηση από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη, θέτοντας απλώς κάποιους όρους που δεν απέχουν πολύ από τις θέσεις του επόμενου καγκελάριου, Kurz. 

Φωτογραφία από Wikimedia Commons