«Άδειασμα» στον Αμβρόσιο από Ιερά Σύνοδο για τον αφορισμό - Τι απαντά ο Χαρδαλιάς

«Άδειασμα» στον Αμβρόσιο από Ιερά Σύνοδο για τον αφορισμό - Τι απαντά ο Χαρδαλιάς

Στον... αφορισμό του πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη, της υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως και του υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά προχώρησε σήμερα ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, σε μια κίνηση που η Ιερά Σύνοδος χαρακτήρισε «ανυπόστατη και ανίσχυρη».

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της τόνισε πως μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. «Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη», σημειώνεται.

Νωρίτερα σήμερα, τον αφορισμό διάβασε ο κ. Αμβρόσιος μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου και ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες η εκκλησία είχε ήδη αρχίσει να αδειάζει από τους πιστούς.

Ειδικά για την υπουργό Παιδείας, ο κ. Αμβρόσιος είχε προαναγγείλει με ανάρτησή του ότι θα την αφορίσει, εάν η κα Κεραμέως δεν μετάνιωνε, όπως ο ίδιος είχε γράψει, για την φράση της ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από το σάλιο, που σημαίνει σύμφωνα με τον πρώην μητροπολίτη, ότι η υπουργός εννοούσε μέσω της Θείας Κοινωνίας.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Αμβρόσιος είχε χαρακτηρίσει ως «βλάσφημα λόγια» το γεγονός ότι “διά τῆς Θείας Μεταλήψεως μεταδίδεται ὁ Κορονοϊός” και καλούσε την υπουργό να ζητήσει «δημοσίως συγγνώμην διά τό ἀχαρακτήριστον τοῦτο ἔγκλημα”. Τελικά, σήμερα ο Αμβρόσιος, συμπεριέλαβε στον αφορισμό όχι μόνο την υπουργό, αλλά και τον Πρωθυπουργό, όπως και τον υφυπ. Πολιτικής Προστασίας ! Τα παραπάνω έγιναν απόντος του Μητροπολίτη Αιγιαλείας Ιερώνυμου. 

Χαρδαλιάς για Αμβρόσιο: Σήμερα είναι μέρα χαράς - Κανένας κήρυκας του μίσους δεν μπορεί να τη χαλάσει

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως υπάρχουν άνθρωποι που «με πρόσχημα την Χριστιανοσύνη κηρύσσουν το μίσος».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε: «Σήμερα είναι μια μέρα χαράς και ελπίδας. Άνοιξαν και πάλι οι Εκκλησίες μας. Αυτή τη μέρα κανένας κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει. Όσοι μεγαλώσαμε με αρχες και αξίες, με την Πίστη μας να μας κατευθυνει και να μας οδηγει, μάθαμε ν’ αγαπάμε και να συγχωρούμε. Όχι να μισούμε.

Σήμερα το πρωί, την ώρα του ανυπόστατου Μεγάλου Αφορισμού, επισκέφθηκα τον ΙΝ της ενορίας μου τον Άγιο Γεώργιο Καρέα και άναψα ένα κερί προσευχόμενος για την ψυχή εκείνων που με πρόσχημα την Χριστιανοσύνη μας κηρύσσουν το μίσος. Η Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απαντάει σε όλα... » αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά.