Αδ. Γεωργιάδης: Μέσω ΕΣΠΑ οι δήμοι θα μπορούν να προχωρήσουν τα έργα που θέλουν

Αδ. Γεωργιάδης: Μέσω ΕΣΠΑ οι δήμοι θα μπορούν να προχωρήσουν τα έργα που θέλουν

Πολύ περισσότερους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ θα μπορούν να διεκδικήσουν οι δήμοι, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα που θέλουν, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην διαδικτυακή ημερίδα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με θέμα «Οι Δήμοι ως φορείς συνοχείς και ανθεκτικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ».

«Μετά από διεξοδική συζήτηση με όλες τις Περιφέρειες, έχουμε προχωρήσει σε πολύ σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης όλων των Περιφερειών της χώρας από το νέο ΕΣΠΑ. Και βεβαίως αυτό θα έχει άμεση αντανάκλαση και στους δήμους, καθώς μέσω των Περιφερειών θα μπορούν να διεκδικήσουν πολύ περισσότερους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ για να προχωρήσουν τα έργα που θέλουν», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Επίσης, όπως επισήμανε, «το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει -και το πιθανότερο είναι ότι θα επιτύχει -να είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που θα λάβει έγκριση για το νέο μας πρόγραμμα, όπως μέχρι τώρα δείξαμε εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα απορρόφησης στο τρέχον ΕΣΠΑ. Είμαι υπερήφανος να σας πω ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης παρέλαβε το τρέχον πρόγραμμα στη θέση 22 στην απορρόφηση και σήμερα είμαστε στη θέση 3».

Σημείωσε παράλληλα πως «μέσα στο 2020, μάλιστα, ανακηρυχθήκαμε η πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και από τον τρίτο. Και αυτό μας δίνει, αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, την βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και στο νέο ΕΣΠΑ».

«Θέλω να σας πω ότι στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπουμε ξεχωριστό ρόλο για έργα τοπικής αυτοδιοικήσεως και αυτά θα τρέξουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα. Για να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στην απορρόφηση των χρημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και από το πρόγραμμα «Τρίτσης», αλλάξαμε – για να είμαι ειλικρινής - το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη ΜΟΔ και συγκροτήσαμε τεχνική υπηρεσία», σημείωσε.

«Δώσαμε στη ΜΟΔ τη δυνατότητα να πηγαίνει και να βοηθάει αυτούς που ονομάζουμε «αδύναμους δικαιούχους». Αναφερόμαστε κυρίως σε Δήμους μικρότερης δυναμικότητας, που δεν έχουν οργανωμένες δικές τους τεχνικές υπηρεσίες για να μπορούν να ωριμάζουν τις μελέτες των έργων έτσι ώστε να διεκδικούν και να απορροφούν γρήγορα τα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, είπε πως κάθε δήμος που αισθάνεται ότι δεν μπορεί να φέρει μόνος του εις πέρας αυτές τις εργασίες μπορεί να ζητάει τη συνδρομή της ΜΟΔ για να κάνει αυτή τη δουλειά.

«Ήδη, υπογράψαμε πρόσφατα προγραμματική σύμβαση, παραδείγματος χάρη με τον Δήμο Θερμαϊκού για να κάνουμε τη μελέτη για τη μαρίνα στη Νέα Μηχανιώνα και με τον Δήμο Ωραιοκάστρου για να κάνουμε τη μελέτη για το νέο πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο που θέλει να χτίσει ο Δήμος εκεί. Κάθε Δήμος μπορεί πλέον να ζητήσει τη βοήθεια της ΜΟΔ. Και η φιλοδοξία μας είναι να διοχετεύσουμε το δυνατόν γρηγορότερα πόρους και κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά όχι θεωρητικά. Όχι, για να λέμε ότι δίνουμε λεφτά αλλά τα λεφτά να μην απορροφώνται, πρακτικά. Αλλά για να δοθούν τα χρήματα στις τοπικές κοινωνίες, να γίνουν δουλειές και να γίνουν έργα», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο είναι απολύτως σύμμαχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι η φιλοδοξία του είναι να δει με το νέο ΕΣΠΑ να γίνονται πολλά μικρά έργα στους δήμους που τώρα δεν βρίσκουν χρηματοδότηση και να τα δούμε να υλοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Και αν δουλέψουμε μαζί σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε να κάνουμε θαύματα τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.