ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Άδ. Γεωργιάδης: Δεν ξέρουμε αν θα ανοίξει η αγορά

Άδ. Γεωργιάδης: Δεν ξέρουμε αν θα ανοίξει η αγορά

Το ενδεχόμενο να μην ανοίξει το λιανεμπόριο είναι ορατό, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει καμφθεί ο κορονοϊός και η επιδημιολογική εικόνα, δεν φαίνεται να αλλάζει στον βαθμό που επιθυμούν ειδικοί και κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open TV, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς: «Ολες οι ημερομηνίες που διακινούνται, δεν διακινούνται από εμάς, για κανέναν κλάδο, για καμία δραστηριότητα. Οταν μας πουν οι λοιμωξιολόγοι, θα προχωρήσουμε. Τον πρώτο λόγο τον έχει η επιτροπή και η εξέλιξη της πανδημίας, που θα καθορίσει τον ρυθμό ανοίγματος της αγοράς».

Συμπλήρωσε δε, ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει άνοιγμα της αγοράς, καθώς «δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνίες. Θα δούμε αν και πώς θα ανοίξουμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Σε αυτή τη μεγαλύτερη ζημία, βάλαμε πρώτα τα εποχικά είδη και είπαμε να αρχίσουμε με αυτά και ακολούθως θα πάμε στα μαγαζιά με παιχνίδια, λουλούδια, βιβλία, κ.τλ.».

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως απόφαση. Τα νούμερα παραμένουν ψηλά» και πρόσθεσε ότι οι εικόνες που ήρθαν από την Αγγλία με το άνοιγμα των καταστημάτων «είναι εφιαλτικές. Παίρνουμε μικρό ρίσκο με το άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων, υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν τους κανόνες και δεν θα δούμε εικόνες συνωστισμού. Αν δούμε τέτοιες εικόνες και υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης θα λάβουμε πιο σκληρά μέτρα».

«Οσο αυξάνεται η κινητικότητα, τόσο δυστυχώς αυξάνεται και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού», είπε αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα μικρά συνοικιακά μαγαζιά για να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες.

Για το ρίσκο που καλείται να λάβει η κυβέρνηση με ενδεχόμενο άνοιγμα τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξεις την αγορά και να μην αυξηθούν τα κρούσματα. Οσο μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, ο ιός πέφτει. Οσο αυξάνεις την κινητικότητα, αυτόματα ανεβαίνουν τα κρούσματα. Αν όλος ο κόσμος τηρήσει πολύ αυστηρά τα μέτρα, τότε η άνοδος θα είναι μικρή. Αν έστω και κάποια μικρή ομάδα δεν τα τηρήσει, η διασπορά θα είναι μεγάλη».

Κληθείς να σχολιάσει το αν οι λοιμωξιολόγοι εισηγηθούν να μην ανοίξει η αγορά: «Κλειστό λιανεμπόριο μέσα στις γιορτές, σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά» τόνισε.