Αχ. Γραβάνης: Τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πολλά εργαλεία ενάντια στον κορονοϊό

Αχ. Γραβάνης: Τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πολλά εργαλεία ενάντια στον κορονοϊό

«Τα εμβόλια θα είναι εδώ μάλλον στα μέσα Ιανουαρίου και οι γιατροί τον επόμενο χρόνο θα έχουν περισσότερα εργαλεία για τον κορονοϊό», δήλωσε ο Αχιλλέας Γραβάνης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Μιλώντας στο Open ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας τόνισε πως ο επόμενος χρόνος θα είναι διαφορετικός από τον τωρινό. «Έχουμε εμβόλια και τα πρώτα αντιικά. Τα εμβόλια θα είναι εδώ μάλλον στα μέσα Ιανουαρίου. Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα είναι στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου από δύο εταιρείες. Οι γιατροί τον επόμενο χρόνο θα έχουν περισσότερα εργαλεία», δήλωσε συγκεκριμένα.

«Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό λόγω εμβολίου και φαρμάκων», είπε ενώ τόνισε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα αναμένεται να εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου για να έρθουν και στην Ελλάδα.

«Σήμερα έχουμε εξειδικευμένα αντιικά φάρμακα εναντίον του κορονοϊού», ανέφερε ενώ για τα εμβόλια τόνισε πως είναι νέας τεχνολογίας, πολύ πιο καθαρά από προηγούμενα εμβόλια, λιγότερο τοξικά από άλλα εμβόλια και μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί σε 50.000 εθελοντές.

«Αν ο εμβολιασμός του πληθυσμού περάσει το 50-55%, τότε θα έχουμε ανοσία αγέλης, μάλλον προς το τέλος του φθινοπώρου», επεσήμανε ενώ θεωρεί πως το εμβόλιο θα μας καλύπτει τουλάχιστον για ένα χρόνο από τη στιγμή που θα το κάνουμε. Όσο για το αν θα πρέπει ή όχι να κάνουν το εμβόλιο οι νοσούντες, σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτάται ανάλογα με το τι αντισώματα έχουν αναπτύξει.

Στο Open μίλησε και ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας Στέργιος Λογοθετίδης αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός και την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Λογοθετίδης τόνισε πως «Θα έχουμε υψηλά νούμερα όλη την εβδομάδα αυτή και από τη μεθεπόμενη θα μειωθεί ο αριθμός των νεκρών. Οι θάνατοι θα είναι γύρω στους 100 και μετά τις 14/12 θα έχουμε πτώση».

Επίσης έκανε λόγο για πολύ μεγάλη μείωση μέσα σε μία με δύο εβδομάδες, ενώ αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων είπε ότι «Μπορούμε να κάνουμε Χριστούγεννα, όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά προσεκτικά».