7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Αχ. Γραβάνης: Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 50 - 55% του πληθυσμού

Αχ. Γραβάνης: Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 50 - 55% του πληθυσμού

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου το 50% έως 55% των Ελλήνων έχει κάνει την μία δόση εκτίμησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχχιλέας Γραβάνης σημειώνοντας ότι αν αθροίσουμε το 12% των συμπολιτών μας οι οποίοι νόσησαν από κορονοϊό, θα έχουμε ένα πρώτο τείχος ανοσίας. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού που τρέχει στη χώρας μας και τη σημασία να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

«Με τον αιματολόγο Βασιλόπουλο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχαμε δημοσιεύσει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς πρώτης γραμμής. Για τους ΕΜΑΚ υπάρχει αντιστοιχία, καθώς έρχονται σε επαφή με άτομα που δεν γνωρίζουν εάν είναι θετικά στον ιό», ανέφερε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας πως το 85% στους γιατρούς και το 65% στους νοσηλευτές έχουν εμβολιασθεί μέχρι στιγμής.

«Όλα τα εμβόλια από την πρώτη τους δόση έχουν προστασία κατά 70 – 80% από βαριά νόσηση ή και θάνατο», προσέθεσε ο κ. Γραβάνης.

Ο κ. Γραβάνης αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις λέγοντας πως δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς μας καλύπτουν αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Αν υπάρχει κάτι που τους προκαλεί ανησυχία είναι οι καθυστερήσεις από τη μεριά του κοινού στον εμβολιασμό, καθώς κάτι τέτοιο δίνει χώρο και χρόνο στον ιό να εξαπλωθεί.

«Γι’ αυτό υπάρχει πίεση να εμβολιασθούμε ταχύτατα. Τα εμβόλια της γρίπης έχουν από 35% μέχρι 60% αποτελεσματικότητα, της covid έχουν υψηλότερη», ανέφερε ο καθηγητής.

Επίσης, ο κ. Γραβάνης τοποθετήθηκε και για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν παραλάβει μόνο μερικές χιλιάδες ενώ ο πληθυσμός τους είναι εκατομμύρια. «Να συνεισφέρουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες με καλύτερες τιμές εμβολίων προς τον τρίτο κόσμο», είπε ο καθηγητής.