7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Αχ. Γκίκας: Βρισκόμαστε σε επιδημιολογικό σημείο που μπορούμε να τολμήσουμε μικρά βήματα

Αχ. Γκίκας: Βρισκόμαστε σε επιδημιολογικό σημείο που μπορούμε να τολμήσουμε μικρά βήματα

Ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Επιτροπης Εμπειρογνωμόνων, Αχιλλέας Γκίκας, δήλωσε σήμερα ότι ενώ βρισκόμαστε σε υψηλό επίπεδο, σε μία με δύο εβδομάδες περιμένουμε επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα, ο κ. Γκίκας εξήγησε για το μερικό άνοιγμα της αγοράς από Δευτέρα ότι «βρισκόμαστε σε σημείο που μπορούμε να τολμήσουμε μικρά βήματα» γιανα συμπληρώσει ότι τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ισορροπία, παρότι είναι υψηλά

Το μέλος της επιτροπής παρόλο που απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις συναδέλφων του ότι είναι μεγάλο ρίσκο το άνοιγμα αυτή τη στιγμή, τόνισε πως η επιτροπή μελετά τα στοιχεία, όμως δεν παίρνει η ίδια της αποφάσεις αλλά η κυβέρνηση. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας είναι και η εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας αλλά και οι καιρικές συνθήκες που θα βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών σημείωσε επίσης, πως σε πέντε περιφέρειες της χώρας φαίνεται μείωση των κρουσμάτων, ωστόσο σε επτά παρατηρείται αύξηση, ενώ, τα στοιχεία δείχνουν ότι και η θνητότητα έχει μειωθεί σε αυτό το κύμα συγκριτικά με το προηγούμενο. Διότι, οι ασθενείς που καταλήγουν είναι περίπου σε μέσο όρο 65-70 ενώ στο προηγούμενο ξεπερνούσαν ημερησίως τους 100. Και αυτό, επειδή οι ασθενείς είναι νεότεροι.

Τέλος, εξήγησε, πως η κόπωση του κόσμου είναι μεγάλη και έντονη. Έτσι, ένα μικρό άνοιγμα θα κάνει τη διαφορά. Ξεκαθάρισε ότι η σχέση της επιτροπής με την κυβέρνηση είναι καλή και όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση έχει τηρήσει το savoir vivre» ενώ διέψευσε ότι υπήρξε πίεση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων.