ABC: Ο Λευκός Οίκος είχε ενημερώθει για τον κορονοϊό από τον Νοέμβριο

ABC: Ο Λευκός Οίκος είχε ενημερώθει για τον κορονοϊό από τον Νοέμβριο

Το Εθνικό Κέντρο Ιατρικών Πληροφοριών (NCMI) του αμερικανικού στρατού είχα συντάξει έκθεση στα τέλη Νοεμβρίου στην οποία οι αναλυτές κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, Covid-19,  θα μπορούσε να είναι ένα "κατακλυσμικό γεγονός", αποκάλυψε μία από τις πηγές του κέντρου στο ABC News.

Η έκθεση εξέφραζε ανησυχία επειδή "μία ασθένεια εκτός ελέγχου θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ασία, δυνάμεις οι οποίες στηρίζονται στο έργο που επιτελεί η υπηρεσία NCMI". Σύμφωνα με το δίκτυο, τα νέα αυτά στοιχεία δεν παρουσιάζουν την καλύτερη εικόνα για την αμερικανική κυβέρνηση, αφού δείχνουν ότι θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει τις προσπάθειες καταπολέμησης και περιορισμού της επιδημίας πολύ νωρίτερα, και να είχε προετοιμαστεί για τη ενδεχόμενο της εξάπλωσης στα εδάφη της.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ABC, πραγματοποιήθηκαν επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις τον Δεκέμβριο σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με αποκορύφωμα την λεπτομερή περιγραφή της απειλής στην ημερήσια ενημέρωση του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ABC News.

Η έκθεση ήταν διαθέσιμη σε αρκετά άτομα εξουσιοδοτημένα να σημάνουν "συναγερμό" στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Διαψεύδει η υπηρεσία

Χθες, το NCMI εξέδωσε δήλωση διαψεύδοντας το δημοσίευμα πως υπήρξε ποτέ ένα τέτοιο "προϊόν αξιολόγησης. "Ως πρακτική, το Εθνικό Κέντρο Ιατρικών Πληροφοριών δεν σχολιάζει δημοσίως συγκεκριμένα θέματα πληροφοριών" ανέφερε σε δήλωσή του ο συνταγματάρχης Σέιν Ντέι, διευθυντής του NCMI. Ερωτηθείς για την φερόμενη προειδοποίηση του Νοέμβρη σε εκπομπή του ABC, o υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος ότι δεν θυμάται αν υπήρξε μία τέτοια ενημέρωση ή όχι, επισημαίνοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ έχουν "πολλούς ανθρώπους που παρακολουθούν στενά την κατάσταση".

Στο μεταξύ, ο Τραμπ είχε δεχθεί προειδοποιήσεις και από κορυφαίο σύμβουλο του Λευκού Οίκου τον Πιτ Ναβάρο ότι ο κορονοϊός μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς και να εκτροχιάσει την αμερικανική οικονομία, εκτός και αν λαμβάνονταν άμεσα αυστηρά μέτρα.