Α. Ξανθός: Αυστηροποίηση για τους εμβολιασμούς, αλλά όχι ποινές στους γονείς

Α. Ξανθός: Αυστηροποίηση για τους εμβολιασμούς, αλλά όχι ποινές στους γονείς

«Ναι μεν αλλά» από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό σχετικά με την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους εμβολιασμούς.  

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Σπύρου Λυκούδη στη Βουλή ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο σκέφτεται να προχωρήσει σε μια νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας- όταν συντρέχουν επιδημιολογικοί λόγοι  να μπορεί για συγκεκριμένη περίοδο, για συγκεκριμένο εμβόλιο και για συγκεκριμένο πληθυσμό- να επιβάλει μια πιο αυστηρή τήρηση του εμβολιασμού. Ωστόσο, λίγο αργότερα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ενδεχόμενο επιβολής ποινών στους γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός αλλά διασφαλίζεται με την συναίνεση των γονέων, προσπαθούμε να ενισχύσουμε την κουλτούρα πρόληψης αγωγής υγείας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών» τόνισε ο κ. Ξανθός ενώ μίλησε  για «κατασκευασμένη ανησυχία και θόρυβο».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και επανάφερε στο δημόσιο διάλογο απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία  ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό στοιχείο ισορροπίας των χωρών.

Ειδικότερα, είπε  ότι 215.00 κρούσματα νόσων που σημειώθηκαν στην Ευρώπη θα είχαν αποφευχθεί εάν είχε υπάρξει εμβολιασμός και πρόσθεσε ότι θα είχαμε 2.500.000 θανάτους σε ευρωπαϊκό επίπεδο (2009-2015) εάν δεν είχαν γίνει εμβολιασμοί.

Αλέξανδρος Διαμάντης