Α. Τσίπρας: Σε γερά θεμέλια η συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου

Α. Τσίπρας: Σε γερά θεμέλια η συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου

Ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι υπεγράφησαν προ ολίγου Σύμφωνο Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου καθώς και δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Διαμιέτης και του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξάνδρειας.

"Ελλάδα και Αίγυπτος παίζουν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Εκείνο που μας αφορά είναι πως θα συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον ακραίο θρησκευτικό φονταμενταλισμό", είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε ότι έχει αποφασιστεί ο καλύτερος μόνιμος και διαρκής συντονισμός στους τομείς άμυνας και της προστασίας του Πολίτη.

Αυτή η συνεργασία σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη αποτρέψει κινδύνους, είπε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε πρόκληση την αντιμετώπιση της τεράστιας προσφυγικής κρίσης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντάλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε την πλήρη εκτίμησή του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και την υπερηφάνεια του για την σχέση των δύο χωρών. Απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό εκφράζοντας την εκτίμηση του αιγυπτιακού λαού. «Η συνετή σας διαδρομή θα είναι ο άμεσος συμπαραστάτης σας σε αυτή την πορεία που σας έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός», είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ενώ αναφερόμενος στις συνομιλίες είπε ότι αποτυπώνουν την διάθεση συνεργασίας.

Αμπντάλ Φατάχ αλ Σίσί: Παράδειγμα προς μίμηση οι σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου εξήρε το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι αποτελούν υπόδειγμα προς μίμηση. Η Αίγυπτος ίσως χρειαστεί στήριξη από τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια στην περιοχή, είπε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται μια διεθνής κινητοποίηση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση όπλων. Σχετικά με τη Λιβύη, ανέφερε ότι αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή οδηγεί σε περαιτέρω κινδύνους.

Η συνεργασία των δύο χωρών και η τριμερής συνάντηση δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε προκειμένου, επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο και να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες συνανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και αν αυτή η καθυστέρηση σχετίζεται με ενδεχόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας. «Θα σας έλεγα ότι δεν έχουμε καθυστερήσει», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι κάθε βήμα απαιτεί καλή προετοιμασία.

«Είχαμε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας να πραγματοποιήσουμε μια ευρεία επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων αλλά και των εξελίξεων στον ταραγμένο γεωπολιτικό μας περίγυρο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην σφαιρική διεύρυνση και εμβάθυνσή της.

Προοπτικές συνεργασίας

«Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η πολύπλευρη οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, στην ευρύτερη περιοχή και στην Αίγυπτο ειδικότερα, η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, που η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και ο Αιγυπτιακός λαός μπόρεσαν να διαμορφώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας την ενίσχυση της συνεργασίας των οικονομικών, εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Διαμιέτης. Η ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων, των μεταφορών και της συνδεσιμότητας Ελλάδας και Αιγύπτου, είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση που ενδυναμώνει τις γέφυρες μεταξύ τριών ηπείρων, είπε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Α. Τσίπρας: Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου θα αναπτυχθούν δυναμικά