7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Α. Σκέρτσος: Η πολιτική υπογραφή στα φαινόμενα κοινωνικής αναταραχής είναι αυτή του κ. Τσίπρα

Α. Σκέρτσος: Η πολιτική υπογραφή στα φαινόμενα κοινωνικής αναταραχής είναι αυτή του κ. Τσίπρα
Eurokinissi

«Ξέρουμε πολύ καλά τι επίδραση έχουν οι διαδηλώσεις ως γεγονότα υπερμετάδοσης στην πορεία της πανδημίας και των κρουσμάτων – και αυτήν την ευθύνη την φέρει ακέραια η αντιπολίτευση» υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στην οποία κατηγόρησε επιπλέον τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποστηρίζει τη λογική μιας ήπιας μεν, βίας δε.

Μιλώντας στον Open, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τόνισε ότι κατανοεί πως «όλοι αισθάνονται μια μεγάλη πίεση», επισήμανε όμως ότι «πρέπει όλοι, και οι πολιτικές ηγεσίες και τα κόμματα και η κοινωνία, να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη». Πρόσθεσε δε ότι «βλέπουμε πλέον το φως στην άκρη του τούνελ» και ζήτησε «να βγούμε από αυτή τη δύσκολη περιπέτεια ενωμένοι. Δεν πρέπει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να διχαστούμε.».

Στον αντίποδα: «βλέπουμε δυστυχώς τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές που δίνουν πολιτική κάλυψη σε φαινόμενα διχασμού». Και, περισσότερο συγκεκριμένος στη συνέχεια, «εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον βλέπουμε την αντιπολίτευση να υποστηρίζει μια λογική ήπιας μεν, βίας δε. Έχει στηρίξει συγκεκριμένα περιθωριακά αιτήματα, το αίτημα ενός ισοβίτη τρομοκράτη το οποίο δεν θεμελιώνεται σε ένα νομικό δικαίωμα, εξωθώντας κόσμο στους δρόμους. Έχει δώσει πολιτική κάλυψη σε ανθρώπους, νέους κυρίως και όχι μόνον, να βγαίνουν και να διαδηλώνουν. Σε δραστηριότητες που αποδεδειγμένα, επιστημονικά, συμβάλλουν στην υπερμετάδοση της πανδημίας». Ο κ. Σκέρτσος, κατηγορώντας ονομαστικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «δεν βλέπουμε να βγαίνει ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δίνει το μήνυμα στους πολίτες, στις τελευταίες αυτές μέρες με τα περιοριστικά μέτρα να κρατήσουν τα μέτρα αυτά».

Ερωτηθείς για το αν «η πολιτική εστία, η πολιτική υπογραφή στα φαινόμενα κοινωνικής αναταραχής είναι αυτή του κ. Τσίπρα, αυτό λέτε;», απάντησε: «αυτό λέω».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «οι διαδηλώσεις είναι συνταγματικό δικαίωμα, για αυτό δεν έχουμε απαγορεύσει τις διαδηλώσεις», επέκρινε κόμματα και ηγεσίες ότι «δίνουν το μήνυμα στην κοινωνία. Όταν ένα κόμμα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα, δίνει το μήνυμα "βγείτε στους δρόμους", από τον αρχηγό μέχρι απλά στελέχη ή βουλευτές, τότε ένα μέρος της κοινωνίας θα ακολουθήσει».

Στη συνέχεια. ο κ. Σκέρτσος ανέφερε προηγούμενες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με τους δείκτες της πανδημίας: «Στις 10 Φεβρουαρίου ο κ. Τσίπρας είπε σε συνέντευξή του ότι αναλαμβάνει το ρίσκο να γίνουν διαδηλώσεις. Την ίδια μέρα τα κρούσματα ήταν 1.496, χθες ήταν 3.215. Οι θάνατοι στις 10/2 ήταν 17, χθες 46. Οι διασωληνωμένοι ήταν 284 και χθες 484. Ξέρουμε πολύ καλά τι επίδραση έχουν οι διαδηλώσεις ως γεγονότα υπερμετάδοσης στην πορεία της πανδημίας και των κρουσμάτων -και αυτήν την ευθύνη την φέρει ακέραια η αντιπολίτευση».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χρησιμοποίησε στοιχεία: «το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στην Αττική 850 λεωφορεία και σήμερα κυκλοφορούν 1.300 με στόχο να γίνουν 1.400. Έχουν αυξηθεί κατά 3.000 τα δρομολόγια. Στη Θεσσαλονίκη ήταν 240 τα λεωφορεία και σήμερα είναι 480. Μπορεί η αντιπολίτευση να ζητά 10.000 λεωφορεία ή 9 εκατ. ΜΕΘ, μία για κάθε πολίτη, αυτό όμως δεν διασφαλίζει ούτε τη δημόσια υγεία ούτε την καλή πορεία της οικονομίας. Αυτό δεν αποτελεί υπεύθυνη αντιπολίτευση», είπε με έμφαση ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και με βάση αυτές έχει υπερβάλει τον εαυτό της -και αυτό έχει γίνει συλλογικά, δεν το έχει κάνει η κυβέρνηση, το έχουμε κάνει όλοι μαζί».

Όσο για το αν έχει κάνει λάθη και η κυβέρνηση, απάντησε: «Δεν υπάρχει κανείς αλάνθαστος, ειδικά αυτή η κυβέρνηση που δρα συνέχεια, προφανώς θα κάνει και λάθη. Έχουμε μια κυβέρνηση που πρώτη αναγνωρίζει τα λάθη της και διορθώνεται».

Αναφορικά με το αρχικό περιστατικό της Νέας Σμύρνης, αφού θύμισε ότι «από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βγήκε με δήλωση καταδίκης», συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια υπόθεση που την καταδικάζουμε όλοι. Κανένα γεγονός απρόκλητης βίας είτε αφορά πολίτες είτε αστυνομικούς δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό. Πρέπει να επικρατεί η νομιμότητα, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής σε ένα κράτος δικαίου, αυτό είναι δεδομένο. Καταδικάστηκε από τον πρωθυπουργό, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έχει παρέμβει η Εισαγγελία, γίνεται πειθαρχική εξέταση του περιστατικού, έγινε συνάντηση με τον κ. Αλιβιζάτο χθες».

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, ο κ. Σκέρτσος παρατήρησε ότι «έχουν ήδη υιοθετηθεί οι επτά από τις εννέα προτάσεις του πορίσματος Αλιβιζάτου», ενώ τόνισε ότι «τα μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορεί να αμαυρώνουν την εικόνα των σωμάτων ασφαλείας. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας». Απαντώντας σε διευκρινιστικό ερώτημα για την επιτροπή Αλιβιζάτου, επισήμανε ότι «έχει ολοκληρώσει το έργο της και η βασική εισήγηση που είχε κάνει, να μεταφερθεί στο Συνήγορο του Πολίτη η εξέταση των περιστατικών βίας έχει νομοθετηθεί και ήδη υλοποιείται».

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο αστυνομικός που πρωταγωνίστησε στο περιστατικό της Κυριακής έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ενώ στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός καλύπτει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Άκης Σκέρτσος απάντησε: «Απόλυτα».

Κλείνοντας, Ο Κ. Σκέρτσος μίλησε και για την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά. Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να πολώσει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα και να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά την ώρα της πανδημίας, δήλωσε κατηγορηματικά: «Όταν έρχονται σε γνώση της Δικαιοσύνης ή της Βουλής δεδομένα, φάκελοι που έχουν ενοχοποιητικά στοιχεία για κάποιο βουλευτή, πρέπει να δράσει η Βουλή με βάση τον Κανονισμό της. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση [για όσα κατηγορεί την κυβέρνηση η μείζων αντιπολίτευση], θα γίνει η προκαταρκτική εξέταση και θα βγάλει τα συμπεράσματά της».