A. Ocalan: Έτοιμος να υποβάλει «προτάσεις» στην Άγκυρα για να τερματιστούν οι συγκρούσεις

A. Ocalan: Έτοιμος να υποβάλει «προτάσεις» στην Άγκυρα για να τερματιστούν οι συγκρούσεις

Η υγεία του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που παραμένει φυλακισμένος στο νησί φυλακή Ιμραλί, είναι «καλή» και ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να υποβάλει «προτάσεις» στην Άγκυρα με στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέφερε σήμερα ο αδελφός του.

«Έχουμε προτάσεις. Εάν το τουρκικό Κράτος είναι έτοιμο να τις ακούσει, εμείς θα μπορούσαμε να τις συζητήσουμε και να τις συγκεκριμενοποιήσουμε σε διάστημα έξι μηνών» με στόχο να «μπει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα» είπε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις που μετέφερε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ο αδελφός του Μεχμέτ, ο οποίος τον επισκέφθηκε την Κυριακή.

«Εάν αυτό το τουρκικό Κράτος ήταν ειλικρινές, ο πρόβλημα θα είχε επιλυθεί και τόσοι άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι μονομερής», επισήμανε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προσθέτοντας ότι «αυτή η ευθύνη αφορά κυρίως το Κράτος».

«Εάν το Κράτος κάνει ένα βήμα, το πρόβλημα θα επιλυθεί», υπογράμμισε ο φυλακισμένος ηγέτης.

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν στον Μεχμέτ Οτσαλάν να επισκεφθεί τον αδελφό του την Κυριακή, μια απόφαση που συμπίπτει με τη Γιορτή της Θυσίας.

Ο Μεχμέτ Οτσαλάν επιβεβαίωσε ότι η υγεία του αδελφού του είναι «καλή». Πολλοί υποστηρικτές του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών δεν έκρυβαν την ανησυχία τους εδώ και εβδομάδες για την κατάσταση του φυλακισμένου Οτσαλάν.

Έπειτα από τις δηλώσεις του Μεχμέτ Οτσαλάν, περίπου 50 ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των Κούρδων, μεταξύ αυτών βουλευτές, σταμάτησαν την απεργία πείνας που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με τον Κούρδο ηγέτη.

Λίγες ώρες νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο Βαν (ανατολική Τουρκία) με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, που αποδόθηκε στο PKK.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ