Α. Ναβάλνι: Ο Πούτιν θα μείνει στην ιστορία ως αυτός που δηλητηρίαζε αντιπάλους του

Α. Ναβάλνι: Ο Πούτιν θα μείνει στην ιστορία ως αυτός που δηλητηρίαζε αντιπάλους του

Νέο γύρο διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και πολιτικής έντασης στη Ρωσία αναμένεται να πυροδοτήσει η φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι μετά τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας. 

Η δικαστής που εκδίκασε την υπόθεσή του στη Μόσχα, κρίνοντας ότι ο 44χρονος ακτιβιστής και σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί σε προγενέστερη δίκη, τους μήνες που νοσηλευόταν στη Γερμανία ύστερα από την πολύκροτη υπόθεση δηλητηριασμού, η οποία λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή. 

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 3,5 χρόνων με αναστολή το 2014, σε μια υπόθεση ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, την οποία ο ίδιος και οι οπαδοί του χαρακτήρισαν χαλκευμένη από το Κρεμλίνο. Η δικαστής αφαίρεσε τους 11 μήνες που είχε ήδη εκτίσει ο Ναβάλνι, τελώντας σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

Ο Ναβάλνι εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον του Ρώσου προέδρου αποδίδοντας τη δίωξή του «στον φόβο και στο μίσος» του Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας εξοργίστηκε με την αποτυχία της απόπειρας εξόντωσής του με δηλητήριο. «Η μόνη μέθοδος (του Πούτιν) είναι να σκοτώνει ανθρώπους. Όσο κι αν προσποιείται ότι είναι ένας μεγάλος πολιτικός, θα πέσει στην ιστορία ως αυτός που δηλητηρίαζε ανθρώπους. Υπήρχε ο Αλεξάντερ ο Απελευθερωτής, ο Γιαροσλάβ ο Σοφός και ο Πούτιν ο δηλητηριώδης», είπε ο Ναβάλνι.

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι είχαν καλέσει τους Μοσχοβίτες να διαδηλώσουν έξω από το δικαστήριο, ζητώντας την απελευθέρωσή του, αλλά η αστυνομία παρενέβη δραστικά, πραγματοποιώντας 311 συλλήψεις, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση. Οι δικηγόροι του Ναβάλνι ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

Δώδεκα Δυτικοί διπλωμάτες, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τον Καναδά, τη Βρετανία και άλλες χώρες, παρέστησαν στη δίκη, κίνηση την οποία αποδοκίμασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας ότι στόχος της ήταν η άσκηση «ψυχολογικής πίεσης». Το προηγούμενο διάστημα το Κρεμλίνο άφηνε να εννοηθεί ότι ο Ναβάλνι είναι πράκτορας της CIA.