Α. Μπαλωμενάκης: Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να «ξηλωθεί» η διαφθορά

Α. Μπαλωμενάκης: Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να «ξηλωθεί» η διαφθορά

Τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να «ξηλωθεί» η διαφθορά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, Αντώνης Μπαλωμενάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Βήμα το βήμα πρέπει να ξηλωθεί το καθεστώς της διαφθοράς. Είναι ένα μεγάλο μέτωπο, μια μεγάλη μάχη που δίνει η κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν κάνουμε “κυνήγι μαγισσών”. Θέλουμε να προσδιορίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που κατέστησε ευχερές αυτό το “πανηγύρι” χρηματισμού και δημοσίου χρήματος, να μπορέσουμε να δείξουμε τις παθογένειες που οδήγησαν τα πράγματα σ' αυτό το χάλι και να μπορέσουμε να βάλουμε κάποιους κανόνες, να υποδείξουμε κάποιους κανόνες, ώστε αυτό το πράγμα να σταματήσει».

Πρόσθεσε δε, ότι, «αν στη διαδικασία αυτή προκύψουν και ποινικές ευθύνες -που εγώ πιστεύω ότι θα προκύψουν- ή αστικού τύπου ευθύνες, φυσικά θα υποδείξουμε και στην ολομέλεια της Βουλής να πάρει αυτές τις αποφάσεις και στην κυβέρνηση να πάρει τις πρωτοβουλίες να επιστραφούν ορισμένα χρήματα τα οποία έχουν παρανόμως ιδιοποιηθεί».

Όπως επισήμανε, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, εκτός από τον πρώτο κύκλο με περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, θα ανοίξει και τον «κύκλο» των ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΟΠΥΥ, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμενάκη, «έχουμε διαχείριση δημόσιου χρήματος με αδιαφανή, προτιμησιακά κριτήρια». Πάντως, ήδη, η επιτροπή έχει «ανοίξει» το θέμα των αρθροσκοπήσεων, ένα «τόσο προφανές σκάνδαλο» από το οποίο το Δημόσιο έχει ζημιωθεί -σύμφωνα με εκτιμήσεις- κατά περίπου 870.000 ευρώ, όπως είπε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Στον απόηχο της κατάθεσης του πρώην προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη, στην εξεταστική επιτροπή (σσ ο κ. Μαρτίνης κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα), ο κ. Μπαλωμενάκης επισήμανε πως ο κ. Μαρτίνης «είπε και το αμίμητο, ότι εάν δεν υπήρχε κάλυψη από την (τότε) πολιτική ηγεσία, αυτού του είδους οι μεθοδεύσεις δεν υπήρχε περίπτωση να ευδοκιμήσουν».

Υπογράμμισε επίσης, ότι στόχος της εξεταστικής είναι «να δοθεί μια πολύ καλή εικόνα για ποιο λόγο προτιμήθηκε αυτή η λύση, δηλαδή ο πλειστηριασμός προσυμφωνημένος, με προσυμφωνημένο τον πλειοδότη με σχεδόν εξευτελιστικό τίμημα, διότι το τίμημα δεν προσέγγισε την πραγματική αξία του Ντυνάν και ούτε η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε με κριτήριο την πραγματική αξία. Παρακάμφθηκαν νομοθεσίες, παρακάμφθηκε η υποχρέωση να δοθεί η ευκαιρία στο Σώμα των Ορκωτών Εκτιμητών να εκτιμήσει την πραγματική αξία των παγίων, των άϋλων, των απαιτήσεων, της αξίας του ίδιου του τίτλου και του δικαιώματος να λέγεται νοσοκομείο».

Ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε πως ο κ. Μαρτίνης καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή, «είπε, επίσης, ποια ήταν η σημασία της τροπολογίας Βορίδη. Χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε να είναι δυνατή η μεταβίβαση και με την ασυλία που έδωσε σε όσους πήραν την απόφαση, αλλά και με τη δυνατότητα της νέας διοικήσεως, του ιδιώτη δηλαδή, να αποκτήσει την άδεια ιδρύσεως του νοσοκομείου, που δεν μπορεί να την πάρει ένας ιδιώτης».

Ο κ. Μαρτίνης -σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμενάκη- είπε επίσης, ότι «υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις και δεν ευδοκίμησαν κατόπιν παρεμβάσεων. Μένει εμείς να το δούμε, διότι χθες πραγματικά ήρθαν δύο ογκώδεις φάκελοι ενός διεθνούς διαγωνισμού, με πρόσληψη μάνατζερ που θα χρηματοδοτούσε χωρίς να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα του. Υπήρξε δηλαδή συγκεκριμένη πρόταση να εκχωρηθεί η χρήση του νοσοκομείου για ένα χρονικό διάστημα με συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου, η οποία δεν ευδοκίμησε, διότι ο προσανατολισμός ήταν να ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο φιλελεύθερο δόγμα της εποχής εκείνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ