Α. Κουόμο: Δεν θα ανοίξω τη Νέα Υόρκη χωρίς ασφάλεια ακόμη και με εντολή Τραμπ

Α. Κουόμο: Δεν θα ανοίξω τη Νέα Υόρκη χωρίς ασφάλεια ακόμη και με εντολή Τραμπ

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο δήλωσε ότι δεν θα υπακούσει σε εντολές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το πότε θα πρέπει να επιστρέψουν οι πολιτείες στην κανονική ζωή, εφόσον αυτό δεν είναι ασφαλές.

Μιλώντας στο CNN, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου σύμφωνα με την οποία διαθέτει την «απόλυτη εξουσία», ο Κουόμο είπε «Εάν μου έδινε εντολή να ανοίξω ξανά την πόλη κατά έναν τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων στην πολιτεία μου, δεν θα το έκανα».

Ο Κουόμο πρόσθεσε «Δεν συμφωνώ με την προσέγγιση του Τραμπ. Το Σύνταγμα λέει καθαρά ότι οι εξουσίες που δεν αναφέρονται ρητά ανήκουν στις Πολιτείες».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι στην πραγματικότητα ήταν οι κυβερνήτες εκείνοι που εξέδωσαν τις εντολές για παραμονή στο σπίτι, βάσει πολιτειακών, συνταγματικών διατάξεων, και όχι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Νωρίτερα χθες στο MSNBC, o Κουόμο είχε δηλώσει επικριτικά «Ανθρωποι που ονομάζονταν Χάμιλτον και Τζέφερσον και Μάντισον και Ουάσινγκτον... κατέληξαν σε αυτό. Συνέταξαν ένα έγγραφο που ονομάζεται Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και λέει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει απόλυτη εξουσία. Λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε ο πρόεδρος. Λέει ότι τέτοιες εξουσίες θα είχε ένας βασιλιάς».

Η αντιπαράθεση του Κουόμο με τον Τραμπ έχει φουντώσει κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Πριν λίγο καιρό, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης στηλίτευσε το γεγονός ότι πολλές αμερικανικές πολιτείες ανταγωνίζονται η μια την άλλη όσον αφορά τις αγορές εξοπλισμού και αναλωσίμων που χρειάζονται απελπιστικά, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση του Λευκού Οίκου.