Α. Κοτανίδου: Κανένας ασθενής εκτός ΜΕΘ παρά την τεράστια πίεση στο ΕΣΥ

Α. Κοτανίδου: Κανένας ασθενής εκτός ΜΕΘ παρά την τεράστια πίεση στο ΕΣΥ

Κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχτηκε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα μείνει αβοήθητος εκτός περίθαλψης για τον κορονοϊό», συμπλήρωσε εμφατικά η καθηγήτρια Εντατικής θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία συμμετείχε στην αποψινή ενημέρωση του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια.

Όπως τόνισε «καταλάβαμε ότι μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, το οποίο άντεξε, παρά τα προβλήματα που είχε λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης». Ωστόσο, η ίδια χαρακτήρισε τεράστια την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και ιδίως στην Αθήνα όπου πλέον υπάρχει δυσκολία όσον αφορά τις απλές κλίνες για τον κορονοϊό αλλά και τις κλίνες ΜΕΘ .

Η ίδια, τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα συνεχιστεί το lock down αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται όσο καλύτερα τηρούμε τα μέτρα». Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα θα είχαμε αν δεν είχαμε πάει στο lock down», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αριθμός τους ίσως να ήταν πολύ μεγαλύτερος.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν μπορεί να τηρήσει το lockdown όπως το έκανε στην αρχή της πανδημίας» τόνισε και πρόσθεσε πως τα μέτρα δεν εφαρμόζονται με την ίδια προσοχή καθώς υπάρχει πλέον μια σχετική χαλάρωση.

Όταν ρωτήθηκε τι σκέφτονται τα μέλη της επιτροπής για το τέλος της εβδομάδας και αν θα συνεχιστεί το lockdown, τόνισε ότι «το βασικό μέλημα της επιτροπής είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες όμως οι αριθμοί δεν μας αφήνουν αυτή τη δυνατότητα». Παρά την επιθυμία μας και την ελπίδα μας να δώσουμε κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγοντας μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τα νούμερα φαίνονται πολύ άσχημα γι' αυτό θα γνωρίζουμε περισσότερα την Παρασκευή, κατέληξε.

Όλοι είμαστε κουρασμένοι είπε τέλος η κ. Κοτανιδου, αλλά «ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας στο σπίτι μας όπως συνηθίζαμε».