Α. Γκουτέρες: Να απελευθερωθεί άμεσα ο πρόεδρος του Μάλι

Α. Γκουτέρες: Να απελευθερωθεί άμεσα ο πρόεδρος του Μάλι

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε απόψε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου του Μαλί, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο οποίος συνελήφθη νωρίτερα από στασιαστές στρατιωτικούς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη χώρα αυτή, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Νίγηρα, της χώρας που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες και ζητά την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου στο Μαλί», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες. 

Επίσης «ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου Κεϊτά και των μελών της κυβέρνησής του», καλώντας ταυτόχρονα όλες τις πλευρές και ιδίως τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Ο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή του στην Αφρικανική Ένωση και στην ECOWAS, στην προσπάθειά που καταβάλλουν ώστε να καταλήξουν σε μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Μέσα σε λίγες ώρες, η στάση που ξεκίνησε το πρωί από το στρατόπεδο του Κάτι μετατράπηκε σε απόπειρα πραξικοπήματος, με τους στρατιώτες να συντάσσονται με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν εδώ και μήνες την παραίτηση του Κεϊτά. Ο πρωθυπουργός Μπουμπού Σισέ έχει επίσης συλληφθεί.

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, με πρώτη τη Γαλλία, η οποία έχει αναπτύξει 5.100 στρατιώτες στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχείρησης Μπαρκάν κατά των τζιχαντιστών.

AP Photo/Julie Jacobson