7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Ά. Γεωργιάδης: Η αφαίρεση των μέτρων στήριξης θα γίνει σταδιακά και ομαλά

Ά. Γεωργιάδης: Η αφαίρεση των μέτρων στήριξης θα γίνει σταδιακά και ομαλά

Η αφαίρεση των μέτρων στήριξης θα γίνει σταδιακά, με μέτρο και με ρυθμό τέτοιο που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επανέλθουν στη φυσιολογική τους λειτουργία, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία αντέχει και ότι έχουμε όλο τον χρόνο και τις δυνατότητες να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας στο Regional Growth Conference 2021, που διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και αναφερόμενος στην άρση των μέτρων στήριξης με το άνοιγμα της οικονομίας, είπε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο και να έχει τον χαρακτήρα της προσγείωσης ενός αεροσκάφους και τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης κατά κύριο λόγο αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ συγχρόνως έχουν ως στόχο και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέλυσε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, υπογραμμίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά καλύτερα του αναμενόμενου, εξαιρετικά καλύτερα των προϋπολογισθέντων και νομίζω δικαιώνουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τη σκληρή δουλειά που όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με πρώτο τον πρωθυπουργό αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας προσπαθήσαμε να χειριστούμε μία πρωτοφανή κρίση».

Ερωτηθείς για το ταμειακό απόθεμα του κράτους, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας και ενώ έχουμε διαθέσει στην ελληνική οικονομία ως μέτρα στήριξης πάνω από 30 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, παραμένει ανέπαφο, δεν τα έχουμε πειράξει καθόλου».

Και τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται τα οικονομικά του Δημοσίου με τρόπο υποδειγματικό, όπως επιβεβαιώνουν τόσο οι αγορές όσο και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σχετικά με τις επενδύσεις τις οποίες υπενθύμισε αναλυτικά, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ότι η κυβέρνηση είναι «ψυχή τε και σώματι δοσμένη στο σκοπό να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι -μεταξύ άλλων - έχει "ξεκολλήσει" όλες τις μεγάλες επενδύσεις που παρέλαβε από το παρελθόν και ήταν για χρόνια κολλημένες».

«Υπάρχει οργασμός ενδιαφέροντος για επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για την συνάντηση που είχε νωρίτερα με κορυφαίο fund από τις ΗΠΑ, το οποίο έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να επενδύσει σε δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

«Γενικά», υπογράμμισε ο υπουργός, «και από την ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύεται ότι ο δείκτης των επενδύσεων συνεχώς αυξάνεται και είμαστε σε καλό δρόμο».

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε επίσης, ότι δεν υπάρχει ανησυχία για νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, ενώ τόνισε ότι το βασικό εργαλείο που είχε το ελληνικό κράτος, παροχής ρευστότητας, ήταν η αναπτυξιακή τράπεζα. Σημείωσε μάλιστα, ότι «ένας από τους λόγους που διατηρήσαμε τα βασικά τραπεζικά κριτήρια ήταν για να μην έχουμε νέα γενιά “κόκκινων” δανείων στο μέλλον».

«Σήμερα όλοι μιλάνε για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Επαρκής ρευστότητα υπήρξε και νέος γύρος “κόκκινος” δανείων δεν θα υπάρξει».

Αναφορικά με το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι έχει γίνει ευμενώς αποδεκτό από την Ευρώπη και έχει θεωρηθεί, με δημόσιες ανακοινώσεις, ως ένα από το πιο τεχνοκρατικά σχέδια που έχουν κατατεθεί.

«Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, που είναι στη δική μου ευθύνη, μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι η Ελλάδα θα είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα λάβει έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», πρόσθεσε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ