Α. Φλώρος: Προσβάλλεται το τεκμήριο της αθωότητάς μου

Α. Φλώρος: Προσβάλλεται το τεκμήριο της αθωότητάς μου

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, που ανάγκασαν ακόμα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να ζητήσει το βούλευμα, βάσει του οποίου αποφυλακίστηκε ο καταδικαστείς σε κάθειρξη 21 ετών, Αριστείδης Φλώρος, ο ίδιος εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως γράφονται «ανακρίβειες» σε ό,τι αφορά την αποφυλάκισή του με όρους για λόγους υγείας και προβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας.

Σημειώνει δε πως «Μάλιστα, δεν παραλείπει να θυμίσει την κοινοτική οδηγία 2016/343, η οποία θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, στην οποία προβλέπονται σειρά μέτρων αποκατάστασης από την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, ιδίως δε στις περιπτώσεις που δημόσια πρόσωπα εκφέρουν κρίσεις για φυσικά πρόσωπα πριν από την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης».

Εν συνεχεία στην ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων: 

-«Ο θεσμός της υφ' όρον απόλυσης προβλέπεται στον Ποινικό μας Κώδικα από το έτος 1951. Οι σχετικές διατάξεις έχουν τροποποιηθεί ή συμπληρωθεί κατά καιρούς με νόμους που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων». 

-«Οι διατάξεις για την υφ' όρον απόλυση για λόγους υγείας ισχύουν από ετών και ορίζουν τη διαδικασία επίσημης διάγνωσης και αξιολόγησης των προβλημάτων υγείας των κρατουμένων που πάσχουν». 

-«Η απόλυσή μου με όρους αποφασίστηκε από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο κατ' εφαρμογήν των σχετικών διατάξεων του νόμου (άρθρο 110 Α ΠΚ), αφού εξέτισα τον απαιτούμενο χρόνο σε σχέση με την ποινή που μου επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ενώ η έφεση που έχω ασκήσει δεν έχει ακόμη εκδικαστεί».  

Όσον αφορά την υπόθεση «Energa» για την οποία καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, επισημαίνει ότι: «Ουδέποτε φυγοδίκησα αλλά, αντιθέτως, ήμουν πάντοτε παρών σε όλα τα διαδικαστικά στάδια της υποθέσεως. Το αυτό θα πράξω και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο που πρόκειται να εκδικάσει την υπόθεση τον Δεκέμβριο του 2018».

«Η αναφορά στην υπόθεση της επίθεσης κατά του Γ. Αντωνόπουλου είναι άκαιρη, αφού η υπόθεση αυτή δεν έχει κριθεί σε δεύτερο βαθμό και η εκτέλεση της πρωτοβάθμιας απόφασης έχει ανασταλεί, αλλά και άσχετη με τη διαδικασία της υφ' όρον απόλυσης σε σχέση με την ποινή που μου επέβαλε το πρωτοβάθμιο Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της "Energa».

Και καταλήγει: «Όσον αφορά τα πρoβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω, μόλις χρειάζεται να επισημάνω ότι η λαϊκιστική ή μικρο-"πολιτική" εκμετάλλευσή τους προσβάλλει την αξία μου ως ανθρώπου, ο σεβασμός της οποίας συνιστά, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, υπέρτατη υποχρέωση της Πολιτείας.  Όσοι επικαλούνται το Κράτος Δικαίου, οφείλουν πρωτίστως να το σέβονται οι ίδιοι».